Almanya’da resesyon işaretleri artıyor

Almanya Merkez Bankası aylık bülteninde şirketlerin enerji faturalarındaki yükselişle birlikte Alman ekonomisinin “net, genelleşmiş ve kalıcı bir düşüş” aşamasına girdiğini belirtti.

Merkez Bankası’nın aylık bülteni Almanya’da resesyon işaretlerinin arttığına işaret ediyor.

Karamsar bir tablo çizen Merkez Bankası’na göre, bu durum temel olarak "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırgan savaşının bir sonucu olarak önemli ölçüde kötüleşen genel ekonomik arz koşullarından - özellikle enerji arzından" kaynaklanıyor.

Aylık bültende ayrıca ağustosta yüzde 8’e yaklaşan ve halen yükselmekte olan enflasyon ile enerji arzları ve maliyetlerindeki belirsizliğe dikkat çekiliyor.

Merkez Bankası, Almanya’nın Ukrayna savaşından önce yüzde 55 oranında bağımlı olduğu Rus gazı sevkiyatının durdurulması ardından, fosil enerji tedarik durumunun “gelecek aylarda son derece gergin olacağı” uyarısında bulundu.

Gayrı safi yurt içi hasılanın (GSYİH) dördüncü çeyrekte ve gelecek yılın ilk çeyreğinde “hassa bir şekilde” gerileyeceği tahmininde bulunan Merkez Bankası, net bir rakam vermedi. Ancak iki çeyrek üst üste düşüş yaşandığında teknik resesyon olarak adlandırılıyor.

Alman Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel, eylül başında benzer bir tahminde bulunarak, bu yılın sonunda ve 2023'ün başında bir resesyona girme olasılığını "mümkün" olarak değerlendirmişti.

Almanya'nın önde gelen ekonomi enstitülerinden biri olan Münih'teki IFO, geçtiğimiz hafta, dördüncü çeyrekte beklenen yüzde 0,2'lik düşüşün ardından, GSYİH'de yüzde 0,4'lük bir düşüşle 2023'ün ilk çeyreğinde teknik bir resesyon beklendiğini belirtmişti.