Almanya’da sadece mülteciler için online üniversite

Almanya’da sayıları giderek artan ve oturum ile maddi olanak yokluğu gibi sorunlardan kaynaklı eğitimden uzak kalan mülteci öğrencilere yeni bir seçenek sunuluyor.

Almanya’da sayıları giderek artan ve oturum ile maddi olanak yokluğu gibi sorunlardan kaynaklı eğitimden uzak kalan mülteci öğrencilere yeni bir seçenek sunuluyor. İki Alman genci tarafından hayata geçirilen Kiron Üniversitesi ile sadece mülteci üniversite öğrencilerine devlet tarafından tanınan online lisans eğitimi veriliyor.

Ekim ayında bin öğrenciyle online eğitime başlayan üniversitenin ilk öğrencilerinin eğitimini tamamlayabilmeleri için yapılan bağışlar da artıyor.

Vincent Zimmer adlı genç bir iş insanı ile online eğitim uzmanı Markus Kressler tarafından 1 yıllık bir çalışmanın ardından Kiron Üniversitesi adlı sadece mülteci gençlere eğitim veren online üniversite kuruluyor.

MOOC YÖNTEMİYLE DERS ALIYORLAR

Ekim ayında eğitime başlayan ve şimdiye kadar bin mülteci gencin kaydolduğu Kiron Üniversitesi’nde tüm dersler Kitlesel Çevirimiçi Açık Ders (Massive Open Online Course-MOOC)  yöntemiyle veriliyor.

Birçok Alman, Amerikan ve İngiliz üniversitesinin partner olmayı kabul ettiği Kiron Üniversitesi’nin dersleri, devlet tarafından tanınmış ders formatında verilerek, mülteci öğrencilerin sene kaybı da önlenmiş oluyor.

İKİ DİLDE 6 AYRI FAKÜLTE

Üniversitenin dersleri mühendislik, ekonomi, enformatik, kültürler arası eğitim, dil ve mimarlık gibi 6 ayrı fakülte bünyesinde veriliyor. Öğrenciler üniversitenin ilk 2 yılında MOOC yöntemiyle Almanca ya da İngilizce eğitim görürken, bu derslerin bazıları Harvard, Stanford veya Yale gibi yabancı tanınmış üniversitelerin hazırlanıyor.

Kiron Üniversitesi’nin eğitim programı kapsamında proje ekipleri veya mentoring grupları da oluşturulurken, öğrenim için gerekli olan teknik destek de sunuluyor.

ÜÇÜNCÜ YILDA AVRUPA, AFRİKA YA DA AMERİKA’DA BİR ÜNİVERSİTEYE TEŞVİK

Üniversitenin üçüncü yılı için ise öğrenciler Afrika, Avrupa veya Amerika’daki herhangi başka bir üniversiteye geçiş yapmaya teşvik ediliyor. İlk iki yıldaki derslerin farklı ülkelerden tanınmış üniversitelerle işbirliği halinde hazırlanmış olması da, öğrencilerin üçüncü yılda bu kıtalardaki herhangi bir üniversiteye kaydını kolaylaştıracak.

FİKİR MÜLTECİ KONFERANSI SONRASINDA GELİŞTİ

Mülteciler için online üniversite eğitimi projesini hayata geçiren Markus Kressler ve Vincent Zimmer, bu fikri 2014 yılında mülteciler için yapılan bir konferansta yaptıkları tartışmalardan sonra geliştirmeye başladıklarını ifade ediyorlar. Almanya’ya gelen mülteci öğrencilerin oturum hakkı alana kadar bir ya da birkaç sene kayba uğradıklarını ve yeteneklerinin ‘dondurulduğunu’ vurgulayan Zimmer ve Kressler, bunun için online eğitim imkanı arayışına girdiklerini vurguluyorlar.

Projenin mimarları bu sayede mülteci öğrencilerin ‘şartların mahkum ettiği’ eğitimsizlik durumundan kurtarmayı amaç edindiklerinin de altını çiziyorlar.

HER BİR ÖĞRENCİ İÇİN 3 YILDA 1200 EURO’YA İHTİYAÇ DUYULUYOR

Ekim ayından bu yana faaliyette olan üniversitenin ‘kamu yararına çalışan dernek’ statüsünde olarak herhangi bir kazanç sağlamaması nedeniyle tümüyle bağışlarla finanse ediliyor. Başlangıç için 1000 öğrencisi bulunan üniversitenin her bir öğrencinin 3 yıllık eğitim giderini karşılamak için bin 200 Euro’ya ihtiyacı var.

Bugüne kadar 537 bin civarında bir bağış toplayan Kiron Üniversitesi’nin mevcut öğrencilerine 3 yıllık eğitimi garanti edebilmek için 663 bin euro daha bağış toplaması gerekiyor. Üniversiteye şimdiye kadar toplamda bin 581 kişi bağışta bulunmuş.