Almanya’da sağ-popülist AfD’nin oyları artıyor

Son aylarda yüz binlerce mültecinin geldiği ve yabancı karşıtlığının artış gösterdiği Almanya’da, sağ-popülist söylemleriyle bilinen parti AfD’nin giderek güçlendiği görülüyor.

Son aylarda yüz binlerce mültecinin geldiği ve yabancı karşıtlığının artış gösterdiği Almanya’da, sağ-popülist söylemleriyle bilinen parti AfD’nin giderek güçlendiği görülüyor. Bu artışta, Almanların mülteci göçünün faydalarından çok olası zararlarına odaklanmasının etkili olduğu düşünülüyor.

Emnid şirketi tarafından Bild gazetesi için düzenlenen ankete göre, 2013 Şubat’ında kurulan ve sağ-popülist söylemiyle bilinen Almanya için Alternatif (AfD) adlı parti giderek yükseliyor. AfD, Yeşiller ve Sol Parti (Die Linke) gibi partilerle aynı düzeye yaklaşarak, yüzde 9 oy oranına ulaşıyor.

Ankette, iktidarın büyük ortağı Hristiyan demokratların (CDU ve CSU) oy oranı mülteci krizi sonrasında yeniden yükselişe geçerek, yüzde 39 olurken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) bir puanlık kayıpla yüzde 24’e geriliyor.

Anamuhalefet partisi Die Linke’nin yüzde 10 oy oranına ulaştığı görülen ankette, Yeşiller ise yüzde 9 oy oranında kalıyor. 2013 yılında Meclis dışında kalan Liberal Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 4 ile baraj sınırı olan yüzde 5’in altında kalıyor.

Anket sonuçları, yüz binlerce mültecinin ülkeye geldiği yaz aylarından bu yana ülkedeki sağ-popülist söylemlerin daha fazla seçmeni çektiğini de gösteriyor.

2013 yılında Almanya’nın Euro’yu terk ederek tekrar Alman markına dönmesi, AB politikalarına karşı ulusal egemenlik ve göçe yönelik sert önlemler vaadiyle kurulan AfD, Eylül 2013’deki seçimlerde yüzde 4,7 oy oranıyla Federal Meclis’e girme şansını kıl payı kaçırmıştı. AfD’nin bu yılın Eylül ayındaki anketlerde yüzde 4’lere kadar düşen oyunun yüzde 10’a kadar çıkması da dikkat çekti.

Aynı seçimlerde yüzde 41,6 oy oranına ulaşan Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU ile kardeş partisi CSU’nun oy oranı, mülteci krizinden sonra yapılan anketlerde yüzde 36’ya kadar gerilemişti.

HALK MÜLTECİLER KONUSUNDA KARAMSAR

Almanya’da siyasetçiler ve ekonomi dünyası mültecilerin ülkeye gelişinin ekonomik olarak birçok getirisi olduğunu düşünüyor. Ancak bu görüş halk içerisinde kabul görmüyor.

Geçtiğimiz günlerde Ipsos şirketi tarafından düzenlenen bir ankete katılan Almanların sadece yüzde 16’sı, Almanya’ya yönelik yoğun mülteci göçünün ‘ülke için problemden çok ekonomik fayda getireceğini’ düşündüğünü söylemişti. Özellikle nüfusu 5 binin altında olan komünlerde yaşayan Almanların, mülteci göçünden ötürü daha karamsar oldukları da ankette yer almıştı.