Almanya’da sınır kontrolü tartışmaları devam ediyor

Almanya’da sınır kontrolü tartışmaları devam ediyor

Almanya’da koalisyon ortağı CSU lideri Horst Seehofer’in başlattığı sınır kontrolleri tartışması devam ediyor. Ülke sınırlarının mültecilerin geçişinin engellenmesi için daha fazla kontrol edilmesini isteyen Seehofer’e İçişleri Bakanlığı’ndan olumsuz yanıt geldi.

Hükümetin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) lideri ve Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer, Almanya’ya gelen mültecilerin sayısındaki artıştan ötürü İtalya’yı suçlamıştı. İtalya’nın ülkeye gelen mültecilerin diğer ülkelere geçişine göz yumduğunu ve bunu teşvik ettiğini savunan Seehofer, Schengen Anlaşması’nın iptalini istemişti.

Seehofer, mülteci akınının önlenmesi için Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin sınırlarında daha fazla kontrol yapması gerektiğini savunmuştu. CSU lideri, Almanya’nın sınırlarındaki kontrollerin arttırılmasından yana olduğuna vurgu yapmıştı.

Horst Seehofer’in başlattığı tartışmaya Federal hükümetten olumsuz yanıt geldi. Federal İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü tarafından yapılan açıklamada, CSU liderinin talebinin uygulanamayacağı bildirildi. Bakanlık sözcüsü, sınırlarda daha fazla kontrol yapılmasının sadece ‘güvenlik ve düzenin tehdit altında’ olması gibi durumlarda mümkün olduğunu söyledi.

Hükümetin Almanya’ya yönelik bir tehdit görmediğini kaydeden sözcü, AB içişleri bakanlarının sayıları giderek artan mültecilere ilişkin yeni bir önlem paketi üzerinde çalıştıklarını belirtti. Sözcü, “bunlar başka önlemler düşünmeden önce üzerinde çalışılması gereken şeylerdir” diyerek, CSU liderinin talebinin yanlış olduğunun altını çizdi.

AB genelinde mültecilerin sayısı son iki yılda dikkat çekici bir biçimde artış gösteriyor. Mültecilerin yarısından fazlası Almanya, Fransa ve İsveç’i tercih ediyor. Mültecilerin AB’ye girişteki ilk limanlarından olan İtalya’da ise, mültecilerin önemli bir kısmının kayıt altına alınmadığı biliniyor. Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir raporda da, İtalya’nın onbinlerce mültecinin diğer ülkelere geçişine müsaade ettiğine dikkat çekilmişti.