Almanya’da ‘uyumda gönülsüz’ yabancılara sosyal yardım verilmeyecek

Alman Çalışma Bakanlığı, ülkeye gelen mülteciler ile AB vatandaşı işsizlere verilen sosyal yardımları kısıtlamak amacıyla yeni bir ‘Uyum Yasası’ hazırlayacak.

Alman Çalışma Bakanlığı, ülkeye gelen mülteciler ile AB vatandaşı işsizlere verilen sosyal yardımları kısıtlamak amacıyla yeni bir ‘Uyum Yasası’ hazırlayacak. Yasayla, ülkeye entegrasyonda gönüllü olmayan veya çalışmayan yabancıların sosyal yardımlarında kısıtlamalara gidilmesine imkan sağlanacak.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinin bugünkü sayısında bir köşe yazısı yayınlanan Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles, Almanya’ya gelen mültecilerin ülkeye uyum sağlamamaları halinde sosyal yardım alamayacaklarını yazdı. Nahles, sosyal yardım kısıtlamalarının ülkeye gelen Avrupa Birliği (AB) ülkeleri vatandaşları için de geçerli olacağının altını çizdi.

Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) üyesi Bakan Andrea Nahles, “Almanya’ya sığınan ve yeni bir yaşama başlamak isteyenler, ‘bizim kural ve değerlerimize’ uymalıdır” dedi. Ülkeye gelen yabancıların yetenek, işgücü ve kişisel varlıklarını birlikte getirmeleri gerektiğini yazan Nahles, ‘karşılığında çaba gösterilmeyen sosyal yardımların olamayacağını kaydetti.

Hükümete sunulmak üzere yeni bir Uyum Yasası hazırlaması için bakanlığına talimat verdiği bilgisini aktaran Nahles, yasa sayesinde ülkeye uyum için gerekli adımlar önündeki bürokratik engellerin kaldırılacağını belirtti.

Uyuma ilişkin beklentilerinin sadece mültecilere yönelik olmadığını söyleyen Nahles, AB üyesi ülkelerden gelen yabancıların da çalışmasının önemine değindi. Nahles, çalışmadan ve sadece sosyal yardım alma amaçlı gelen AB vatandaşlarına seslenirken, bu kişilerin ‘Almanya’daki diğer tüm AB vatandaşları gibi kendi ayaklarının üstünde durması’ gerektiğini vurguladı.

Çalışma Bakanı, Almanya’daki birçok belediyenin AB üyesi ülkelerden gelen kişilere verilen sosyal yardımları ödeme konusunda ciddi mali zorluklar çektiğini de dile getirdi. Nahles, sosyal yardımların AB’nin serbest dolaşım fikrinin temeli olmadığını da yazdı.

Almanya’ya gelen mültecilere sosyal yardım verilmesine yönelik oturum hakkı olma dışında ciddi bir kısıtlama bulunmazken, AB vatandaşları ancak 6 aylık bir aradan sonra sosyal yardım talep edebiliyorlar.