Almanya'daki ırkçı Türkçe kitaplar meclise taşınıyor

Almanya'daki ırkçı Türkçe kitaplar meclise taşınıyor

Almanya'da anadili öğrenme kapsamında verilen Türkçe derslerde okutulan ve ırkçı vurguların yer aldığı "Türkçe ve Türk Kültürü" kitabı Kuzey Ren Vestifalya (NRW) eyaletinin meclisine taşınıyor. Eyaletin CDU meclis grubu kitaba neden ve nasıl izin verildiğinin araştırılmasını istedi.

4 Mayıs günü ANF, "Almanya'da çocuklara 'Türkçülük' dersleri" başlığıyla verdiği haberde Alman Eğitim Bakanlığı'nın eğitim müfredatının dışında ilk ve orta okullarda verilen Türkçe derslerde okutulan "Türkçe ve Türk Kültürü" isimli kitaba dikkat çekmişti. Türk Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan kitap Türk milliyetçiliği aşılıyor.

Alman Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW)'nin kitabı incelemeye almasından sonra konu özellikle Türkiyeli göçmenlerin yoğun yaşadığı Kuzey Ren Vestifalya (NRW) Eyaleti'nin gündemine girdi. GEW kitapta ırkçı söylemlerin yer aldığı ve Türkiye'de yaşayan etnik-dini grupları aşağıladığına dikkat çekerken, NRW Eğitim Bakanlığı kitabın nasıl ders kitabı olduğu konusunu araştıracaklarını bildirdi.

Almanya'daki Türk konsoloslukları aracılığıyla anadili öğrenme kapsamında Türkçe derslerin verildiği okullara ücretsiz dağıtılan kitap için NRW Eyaleti'nin Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) Meclis Grubu da harekete geçti. NRW'de muhalefette olan başbakan Merkel'in partisi CDU Grubu'nun eğitimden sorumlu sözcüsü Petra Vogt, kitabı incelemeye aldıklarını söyledi.

Konun Çarşamba günü toplanacak Meclis Eğitim Komisyonu'nda gündeme geleceğini belirten CDU'lu Vogt "Eğitim bakanlığın bu kitaba neden ve nasıl izin verdiğini öğrenmek istiyoruz" dedi. Aynı şekilde 1. sınıftan 10. sınıfa kadar hazırlanan kitaba ilişkin GEW sendikasının başlattığı incelemesi de sürüyor.

İlgili haber:

Almanya'da çocuklara 'Türkçülük' dersleri