Almanya eski Cumhurbaşkanı yolsuzlukla suçlandı

Almanya eski Cumhurbaşkanı yolsuzlukla suçlandı

Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Hanover Savcılığı tarafından yolsuzlukla resmen suçlandı.  Wulf, Şubat 2012'de istifa etmek zorunda kalmıştı.

Almanya'da 2010-2012 arası Cumhurbaşkanlığı yapan Wulff, bir sinema yapımcısı tarafından eşine bir otelde 500 euro tutarında yer ayırttırmakla suçlanıyor. Aynı suçlamaya konu olan sinema yapımcısı David Groenewold, kendi film projesine destek karşılığında Cumhurbaşkanı'nın eşine otelde yer ayırttığı suçlaması yapılıyor.

Bu hukuki süreç öngörüldüğü şekilde devam ederse, ilk kez bir Almanya eski Cumhurbaşkanı mahkeme önüne çıkmış olacak.

Wulff, savcılığın 16 Şubat 2012'de dokunulmazlığının kaldırılması talebinden bir gün sonra istifasını sunmuştu.

Almanya'nın en geç cumhurbaşkanı 53 yaşındaki Wulff,  Aralık 2011'den itibaren medya ve muhalefetin eleştirilerinin hedefi olmuştu. Wulff, özellikle 2003'ten 2010'a kadar Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı olarak görev yaptığı sırada kendi pozisyonundan yararlanarak, çeşitli finansal avantajlar sağlamak ve bu davaların üzerini kapatmakla suçlanıyordu.

Almanya Federal Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanlığı görevi, daha çok onursal role sahip olsa da ülkenin manevi otoritesi statüsü var. Mevcut cumhurbaşkanı eski bir protestan papazı olan Joachim Gauck.