Almanya Güney Kürdistan ve Mali’deki asker sayısını arttırıyor

Almanya Federal Meclisi, Kuzey Afrika ülkesi Mali ile Güney Kürdistan’a gönderilecek asker sayısının arttırılmasını öngören tasarıyı kabul etti.

Almanya Federal Meclisi, Kuzey Afrika ülkesi Mali ile Güney Kürdistan’a gönderilecek asker sayısının arttırılmasını öngören tasarıyı kabul etti. Mali’de asker sayısı 650’ye çıkarılırken, peşmergelere eğitim verecek askerlerin sayısı 150’ye yükseltildi.

Federal Meclis’te yapılan oylamada 502 milletvekili, Mali ile Güney Kürdistan’daki Alman askeri sayısının arttırılması önerisine ‘evet’ dedi. Oylamada iktidardaki Hristiyan birlik partileri CDU-CSU ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Yeşiller milletvekilleri öneri lehinde görüş bildirirken, anamuhalefet Die Linke (Sol Parti)’den 66 milletvekili ‘hayır’ oyu kullandı.

Savunma Bakanlığı’nın önerisinin kabul edilmesiyle birlikte Mali’de radikal islamcı gruplara karşı orduya eğitim veren Alman askerlerinin sayısı 650’ye kadar çıkarılacak. Halen 150 olan askerlere ek olarak Haziran ayına kadar en az 400 asker daha eklenecek.

Mali’de üç yıldır görev yapan Birleşmiş Milletler Misyonu (Minusma) kapsamında görev yapan 70 kadar asker saldırılarda yaşamını yitirmişti. Bu nedenle Alman Sol Parti üyeleri, Alman askerlerinin Mali’ye gönderilmesine karşı çıkıyordu.

Güney Kürdistan’da DAİŞ’e karşı mücadele kapsamında peşmergelere askeri eğitim veren Alman askerlerin sayısı da 100’den 150’ye çıkarılacak.