Almanya iklim katili linyitten kopamıyor

İklimsel değişikliklerle mücadelede ‘öncü’ rolü oynama iddiasındaki Almanya’da ‘iklim katili’ olarak görülen linyit kömürü madenlerinin geleceği tartışılıyor.

Ülkenin doğusundaki Lausitz madenlerine bir Alman şirketinin yanı sıra üç Çek enerji şirketi talip.

Atmosfere saldığı yüksek orandaki karbondioksit (CO2) nedeniyle ‘Klimakiller (İklim katili)’ olarak adlandırılan linyit kömürünü işleten İsveçli Vattenfall şirketi Lausitz’deki madenleri satışa çıkarıyor. Şirketin satışa çıkardığı santral ve madenlere Çek Cumhuriyeti’nden CEZ, EPH ve Czech Coal Group şirketleri talip oldu.

Çek şirketlerinin yanı sıra Ruhr bölgesindeki 7 kentin ortağı olduğu Steag şirketinin de Lausitz linyit kömürü madenlerine talip olduğu bildiriliyor.

İklim katili olarak adlandırılan linyit kömürü, nükleerden sonra Almanya’daki elektrik üretiminde ikinci önemli enerji kaynağı olarak öne çıkıyor. Küresel ısınmayla mücadele kapsamında 2022’den itibaren nükleerden tümüyle çıkmayı hedefleyen Almanya’da linyit kömürü madenlerinin ise 2050’ye kadar işletilmesi gündemde.

Ancak büyük şirketlerin giderek daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi nedeniyle linyit kömürüne olan ilgi de azalıyor. Yine enerji piyasasındaki fiyat düşüşleri de linyitin daha az karlı bir alan olmasına yol açtı.

Almanya’da halen linyit kömürü madenleri ve santrallerinde 8 bin kadar kişi çalışıyor.

Ülkenin doğusundaki Lausitz madenlerinin işletilmesi için Alman Steag şirketi ile diğer 3 Çek şirketinin tekliflerini 16 Mart’a kadar sunmaları bekleniyor. Kömür üretiminde çalışanları temsil eden sendikaların başında gelen IG BCE ise, Lausitz kömür madenlerinin Alman Steag şirketine verilmesini istiyor.

IG BCE, çevre düşmanı linyit kömürünün nükleer enerjinin tümüyle terk edileceği 2022 yılından sonra daha fazla kar edeceğini ve sonraki 15 ile 20 yılda elde tutulabileceğini savunuyor. Ancak bu sendikanın başkanı Michael Vassiliadis’in aynı zamanda Steag şirketinin yönetiminde olması dikkat çekiyor.