Almanya ile AB ülkeleri arasında Rusya anlaşmazlığı

Rusya ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki gergin ilişkilere rağmen Almanya’nın özellikle enerji alanındaki işbirliğini devam ettirmesi Güney ve Doğu Avrupa ülkelerinin tepkisine neden oluyor.

Rusya ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki gergin ilişkilere rağmen Almanya’nın özellikle enerji alanındaki işbirliğini devam ettirmesi Güney ve Doğu Avrupa ülkelerinin tepkisine neden oluyor. İtalya, daha önce yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın Güney Akım gaz projesini iptal etmesine karşılık, Almanya’nın halen Kuzey Akım’ı devam ettirmesine karşı çıkıyor.

Dün Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesi’ne Almanya ile İtalya başbakanları arasındaki gerginlik damgasını vurdu. Zirvede İtalya Başbakanı Matteo Renzi, özellikle Almanya’nın Rusya’dan doğal gaz taşıyacak Kuzey Akım2 (North Stream2) projesinin halen devam etmesine sert tepki gösterdi.

Renzi, AB yaptırımlarına tepki olarak Rusya’nın geçtiğimiz yıl Güney Akım (South Stream) doğaz gaz hattı projesini iptal ettiğini hatırlatırken, bunun Güney Avrupa’yı gazdan mahrum bıraktığını vurguladı.

İtalya’nın hedefindeki Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel ise, Kuzey Akım 2 hattının özel sektör işbirliğiyle inşa edildiğini gerekçe gösteriyor. Merkel’in zirvede bu projeye karşı bir kararın çıkmasını engellemeyi başardığı da öğrenildi.

İtalya, son 1,5 yıldır AB’nin Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlarına karşı çıkıyordu. Başbakan Matteo Renzi, yaptırımların Rusya’nın Ukrayna politikasını değiştirme yönündeki çabalarına katkısının olmayacağını savunuyor.

Renzi’nin yanı sıra, Rusya’ya karşı sert tutumlarıyla bilinen Doğu Avrupa ülkelerinin de Kuzey Akım 2’ye yönelik tavır aldıkları da belirtiliyor.

AB zirvesindeki anlaşmazlıklardan biri de, Almanya’nın birlik genelinde bankaların iflasının önlenmesine dair bir garanti sistemi kurulmasına karşı çıkması oldu. İtalya Başbakanı, Almanya’daki bankaların önemli bir kısmının Avrupa Merkez Bankası (ECB) denetiminin dışında olan küçük kuruluşlar olduğunu ve buna rağmen Merkel’in yeni sisteme engelleme çabalarına dikkat çekiyor.