Almanya işsiz AB vatandaşlarına sosyal yardıma mecbur

Almanya’da iktidar, işsiz AB vatandaşlarının sosyal yardım alabilmesine imkan sağlayan mahkeme kararını uygulamaya geçirme konusunu tartışıyor

Almanya’da iktidar, işsiz AB vatandaşlarının sosyal yardım alabilmesine imkan sağlayan mahkeme kararını uygulamaya geçirme konusunu tartışıyor. Sosyal demokratlar, Federal Mahkeme kararının uygulanmasından yana iken, Hristiyan birlik partileri ile komünler, ek göç tehdidi gerekçesiyle karşı çıkıyorlar.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Andrea Nahles, Federal Sosyal Mahkemesi tarafından alınan kararın uygulanarak, Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına da sosyal yardım verilmesi gerektiğini söyledi. Nahles, bu durumun bazı AB vatandaşlarının ülkeye gelmesine ilişkin olarak da, “komünlerin (belediyeler) AB kökenli yabancılarla sınırsız olarak ilgilenmesinin önüne geçmeliyiz” dedi.

Federal Sosyal Mahkeme tarafından ay başında alınan bir kararda, Almanya’ya gelen ve en az 6 ay yaşayan AB vatandaşlarının sosyal yardım alma hakkı olduğuna hükmedilmişti. Çalışmayan Alman vatandaşları için aylık 400 euro minimum sosyal yardım verilmesi gerekirken, bu hakkın işsiz AB vatandaşları için de geçerli olması gerekecek.

Alman Kent ve Komünler Birliği ise, mahkeme kararının uygulanması halinde, en az 130 bin kişinin daha sosyal yardımlardan yararlanma hakkının doğacağından ‘endişeli’.

AB vatandaşı işsizlere yönelik tartışmalar, Bosnalı üç çocuk annesi bir kadının İsveç vatandaşlığı almasından sonra Almanya’ya gelmesi ve sosyal yardım hakkının reddedilmesi üzerine kızışmıştı. Kadının dava açtığı Berlin Eyalet Sosyal Mahkemesi ise konuyu Federal Sosyal Mahkemesi’ne göndermişti.