Almanya Nasyonal Demokrat Partisi’ne nasıl göz yummuş?

Almanya Nasyonal Demokrat Partisi’ne nasıl göz yummuş?

Almanya’daki birçok eyalet parlamentolarının 2 Aralık’ta hakkında kapatılması talebiyle Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduğu aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti’nin suçlarının ağır olduğu bildiriliyor. 

Konuyu sayfalarına taşıyan Berliner Zeitung gazetesi, parti yetkililerinin neredeyse üçte birinin sabıkalı olduğunu ya da haklarında soruşturma yürütüldüğünü yazdı.

NPD'nin kapatılmasına dair eyalet parlamentoları tarafından sunulan dilekçeye dayandırdığı haberde, partide ve partiye bağlı oluşumlarda görevli 32 yetkilinin daha önce hüküm giydiğine veya hakkında soruşturma yürütüldüğünü ifade etti.

NPD üyelerinin sabıkalarının ya da haklarında yürütülen soruşturmalarda, adam yaralama, asayişi bozma, silah yasası ihlali ve terör suçları işleyen birlikler kurma gibi ağır suçlamalar var.

Tüm bu suçlamalar para cezası ya da şartlı tahliye ile sonuçlanması Alman hükümeti tarafından açıklık getirilmesi gereken konular. Çünkü davaların yüzde 6,8'inde sanıklar serbest bırakılmış.

Eyalet parlamentoları Aralık ayı başında partinin kapatılması için Karlsruhe'deki Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu. Dilekçede, NPD üyelerinin eski Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) ile aynı çizgide olduğuna dair çok sayıda örneğe yer veriliyor.

Eyalet parlamentolarının suç duyurusunda, NPD'nin kapatılması talebine gerekçe olarak, partinin saldırgan yabancı düşmanlığı ve özünde Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi ile olan akrabalığı gösteriliyor.