Almanya'nın azınlık partisi yine mecliste!

Almanya'daki Danimarkalı azınlığın partisi SSW, eyalet meclisine girdi.

Geçtiğimiz pazar günü Almanya'nın Schleswig Holstein Eyaleti’nde gerçekleşen ve başbakan Merkel'in partisi CDU'nun zaferiyle sonuçlanan seçimlerde Danimarkalı azınlığın partisi Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) dikkat çekti. Yüzde 5 seçim barajından muaf tutulan SSW yüzde 3,5 oy oranıyla eyalet meclisine girdi.

Almanya'nın kuzeyinde, Danimarka ile sınır olan bölgelerde Schleswig Holstein Eyaleti ve Hamburg Eyaleti'nde yaşıyorlar. Resmi rakamlara göre sayıları 50 bin civarındalar. Ancak bu bu sayıya rağmen Almanya'daki Danimarkalı azınlık birçok siyasi temsil hakkına sahip.

Geçtiğimiz pazar günü Almanya'nın Schleswig Holstein Eyaleti’nde gerçekleşen seçimlerde Danimarkalı azınlık bir kez daha dikkat çekti. Zira Danimarkalı azınlığı temsil eden Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) yüzde 3,5 oy almasına rağmen yine de eyalet meclisine girdi. Çünkü 1948 yılında kurulan SSW seçim barajından muaf tutuluyor.

SSW 2012 yılındaki seçimlerde de kritik bir rol oynamıştı. O dönem mecliste 4 kürsü kazanan SSW sosyal demokratlar-Yeşiller eyalet hükümetine destek vererek kritik bir rol oynamıştı. SSW'ye bu desteğinden dolayı bir de bakanlık verilmişti.

Azanlığın vekili Anke Spoorendonk'a Schleswig Holstein Eyaleti'nin Adalet Bakanlığı görevi verilmişti. Danimarkalı azanlık Pazar günkü seçimlerde ise eyalet meclisinde 3 koltuk kazandı.

SSW: AFD İLE ASLA ÇALIŞMAYIZ

Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) yüzde 33 oy olarak birinci parti olurken, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD)'nin oy oranı ise yüzde 26 civarında kaldı. Yeşiller Partisi'nin oyların yaklaşık yüzde 13’ünü, Hür Demokrat Parti (FDP) ise oyların yaklaşık yüzde 11’ini aldı.

Aşırı sağcı parti Almanya için Alternatif (AfD) de yüzde 5,5 oranıyla meclise girerken, seçimin hemen ardından eyalette koalisyon tartışmaları başladı. CDU'nun Yeşiller ve FDP'i yanına alarak her üç partinin renkleri siyah, yeşil ve sarıdan yola çıkarak "Jamaika koalisyonu" denilen bir hükümetin kurulması gündemde.

Böyle bir koalisyon hükümeti karşısında sosyal demokratlar ve AfD ile muhalefette kalacak Danimarkalı azınlık partisi SSW mecliste hiç bir şekilde sağcı parti AfD ile çalışmayacaklarını bildirdi.

AZINLIK PARTİLERİ BARAJDAN MUAF!

Almanya'da "bölgesel parti" konumunda olan Schleswig Seçmen Birliği (SSW) Danimarkalı azınlığın yanı sıra başta Friz azınlığın da sözcülüğünü yapmaktadır. Eyalet seçimlerinde yüzde 1'in üstünde oy aldığı için SSW, sadece 3 bin 600 üyesi olmasına rağmen devlet bütçesinden de yıllık 100 bin Euro para desteği alıyor.

Danimarkalı azınlık ve Frizler'in dışında Almanya'da , Sorblar, Sinti ve Romanlare de "azınlık statüsü" tanınmış durumda. Sorblar, Brandenburg ve Saksonya, Frizleri ise Schleswig-Holstein'ın dışında ve Aşağı Saksonya eyaletinde yaşıyor. Bu azınlıkların kendi bölgelerinde kurdukları partiler seçim barajında muaf tutuluyor.