Almanya'nın IŞİD'e karşı konsepti yok!

Almanya'nın IŞİD'e karşı konsepti yok!

Almanya'nın geçtiğimiz hafta yasakladığı IŞİD'e karşı nasıl bir mücadele yürüteceği merak ediliyor. İlk kez bir İŞİD'çi mahkeme karşısına çıkarken, Hamburg'da çocukları IŞİD'e katılanlar inisiyatif kurdu. Ancak ülke çapında IŞİD çetelerini anlatan sadece bir bilgilendirme masası hizmet veriyor. Parlamenter Cansu Özdemir hükümetin IŞİD'e karşı derhal bir konsept oluşturmasını istedi.

Suriye'deki iç savaşın patlak verdiği 2011 yılından bu yana başta vahşet örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) olmak üzere radikal dini grupların saflarında savaşmak için Almanya'dan Suriye'ye çok sayıda genç gitti. 2013 yılı sonlarına doğru Suriye'ye gidenlerin sayısı 150'ye yakınken istihbarat raporlarına göre bu sayı şu anda 400'ü geçmiş durumda.

Geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere "terör" örgütü IŞİD'in yasaklandığını duyurmuştu. Yasağın örgütle ilgili her şeyi kapsadığını bildiren Maiziere sosyal medyada, gösterilerde ve kamuoyunda açık bir şekilde IŞİD’in simgelerinin kullanmasının yasaklandığını bildirmişti.

İLK KEZ BİR IŞİD'Çİ MAHKEME KARŞISINDA

Yasağın en önemli adımı IŞİD için yardım ve propaganda yapanlara ve özellikle de savaş için adam toplayanlara yönelik. İçişleri Bakanı Maiziere'nin verdiği bilgilere göre Almanya’dan Irak ve Suriye'ye giden 400 civarındaki gençten 40 kişi öldü, bunlardan 100 kişi ise Almanya'ya geri döndü.

İçişleri Bakanlığı'nın yasak duyurusu ve açıkladığı çerçeveye rağmen Almanya'da IŞİD'e karşı nasıl bir politikanın yürütüleceği merak konusu. En önemlisi de katılımların nasıl engelleneceği ve dönenlerin nasıl tespit edilip yargılanacağı. Bunun ilk adımını Pazartesi günü Frankfurt Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde atıldı.

2013 yılının Temmuz ayında Suriye'ye gidip İŞID çetelerine katılan ve geçtiğimiz Aralık ayında Almanya'ya dönen Frankfurt doğumlu Kreshnik B. isimli bir genç mahkeme karşısına çıkartıldı. 20 yaşındaki Kreshnik için savcılık 10 yıl hapis cezası istiyor. Fakat gençlik yasaları göz önünde alındığında en fazla 4 yıl 3 ay cezaevinde kalabilecek. Üstelik avukatı eski IŞİD'çi Kreshnik için "Müvekkilim savaş travması yaşıyor, tedavi edilmeli" dedi.

SADECE BİR IŞİD YARDIM MASASI VAR!

Yargının eski IŞİD'çilere nasıl bir cezai yöntem uygulayacağı netleşmiş değil. IŞİD'e katılanların sayısı açıklanan resmi rakamlardan oldukça fazla. Ancak buna rağmen IŞİD'in kaynaklarını kurutmak için ciddi bir çalışma yapılmış değil. Şu anda ülke çapında IŞİD'in nasıl insanlık karşıtı terörist bir örgüt olduğu ve uyguladığı vahşeti anlatan sadece bir bilgilendirme masası bulunuyor.

İçişleri Bakanlığı ile Federal Mülteciler-Göçmenler Dairesi'nin desteklediği ve Bremen merkezli çalışan "Kitab" adlı kuruluş IŞİD'in ağına düşen ve kurtulmak isteyenler gençlere yardım ediyor, çocukları İŞID'e katılan ailelere danışmanlık yapıyor. Bu durumdaki gençler ve aileler Federal Göçmen Dairesi'nin "0911- 943 43 43" numaralı telefonu arayarak yardım isteyebilirler.

HAMBURG'DA IŞİD'E KARŞI İNİSİYATİF KURULDU

Hamburg'da ise Demokratik Güç Birliği'nin öncülüğünde IŞİD'le Mücadele İnisayitifi kuruldu. Başta çocukları İŞID'e katılanlar olmak üzere parlamenterler ile çok sayıda göçmen kuruluşun temsilcisi inisiyatifte yer alıyor. 100 kişinin kuruluşunda yer aldığı inisiyatif 20 aktivist tarafından yürütülüyor.

İnisiyatif Almanya'da IŞİD'e katılımın yüksek olduğu kentlerin başında gelen Hamburg'daki okullar ve kamuya açık yerlerde bilgilendirme etkinlikleri düzenliyor. Hamburg İşçileri Senatörlüğü'nün verdiği bilgilere göre şu ana kadar Hamburg'dan IŞİD'e 36 genç katıldı. Ancak kimi gözlemciye göre gerçek sayı oldukça fazla.

Sosyal pedagoglar, öğretmenler, veli danışmanları ve sivil toplum örgütlerinin destek verdiği inisiyatife sosyal demokratların elinde bununa eyalet yönetiminin destek vermemesi ise dikkat çekiyor. İnisiyatif gençlerin ve çocukların başta IŞİD olmak üzere radikal dinci grupların ağına düşmemesi için özellikle okul, cami ve spor derneklerinde hiç bir engelle karşılaşmadan çalışmalarını yürütüyor.

ÖZDEMİR: HÜKÜMETİN BİR KONSEPTİ OLMALI

İnisiyatifte yer alan ve kuruluşuna öncülük eden isimlerin başında Hamburg Eyalet Meclisi üyesi Cansu Özdemir geliyor. Çalışmalarına ilişkin ANF'ye bilgi veren Sol Partili parlamenter Özdemir, inisiyatifi IŞİD'e karşı SPD'li eyalet yönetiminin ilgisizliği üzerine kurduklarını söyledi. Devlet yardımı olmadan bütün Almanya'da derhal yaygınlaştırılması gereken bir inisiyatif kurduklarını belirten Özdemir "En temel amacımız çocukları IŞİD ve radikal gruplara karşı korumak, mağdur ailelere yardım etmek" dedi.

Hükümetin "Bu konuda Anayasa Koruma Örgütü muhataptır" açıklamasını yaptığını hatırlatan Özdemir "Son yayınladıkları bir araştırmada istihbaratın aslında selefiler/İŞID fenomenine karşı ne kadar bilgisiz olduğunu gördük. IŞİD'e karşı konsept oluşturulmalı, bilgilendirme ağı kurularak gençlerin gittiği bütün ortamlarda IŞİD ile diğer radikal grupların gerçek yüzleri anlatılmalı" diye konuştu.

Konseptin en önemli ağının okullar olduğuna dikkat çeken parlamenter Özdemir devamla şu çağrıyı yaptı: "Devletin öncelik edeceği bu projelere öğretmenler, sosyal pedagoglar ve psikologlar dahil edilerek özellikle okullarda IŞİD vahşeti anlatılmalı. Hükümetin IŞİD'i yasaklaması gençlerin hemen IŞİD'ten vazgeçmesi anlamına gelmiyor."