Almanya’nın mülteci paylaşım sistemi yanlışlarla dolu

Almanya’da sayıları 1 milyonun üzerinde olan mültecilerin barındırılması ve ülkeye entegrasyonu tartışmaları devam ederken, mevcut mülteci paylaşım sisteminin yanlışlarına dikkat çekiliyor.

Almanya’da sayıları 1 milyonun üzerinde olan mültecilerin barındırılması ve ülkeye entegrasyonu tartışmaları devam ederken, mevcut mülteci paylaşım sisteminin yanlışlarına dikkat çekiliyor. Yayınlanan bir raporda, eyaletler arasındaki mülteci paylaşımı ile Federal Bütçe’den eyaletlere yapılan mali aktarımların köklü reforme edilmesi gerektiğine yer verildi. 

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafından Robert-Bosch Vakfı için hazırlanan bilirkişi raporuna göre, Almanya’ya gelen mültecilerin eyaletlere dağıtımında ciddi yanlışlar yapılıyor. Raporda, mültecilerin eyaletlere paylaşımında temel alınan Königstein Formülü’nün mültecilerin Almanya’ya uyumu için önemli birçok kriteri içermediğine dikkat çekildi. 

KÖNİGSTEİN FORMÜLÜ DOĞRU KRİTERLERE DAYANMIYOR 

Königsteiner Schlüssel adlı formülün eyaletlerin vergi alımlarını ve nüfusuyla birlikte daha çok eyaletlerin genel refah düzeyini temel aldığı belirtilen raporda, bu formülün kent ve komünlerin ekonomik kapasitelerini içermediğinin altı çizildi. Raporda, mevcut dağıtım formülünün mültecilerin nasıl barındırılacağı, topluma adapte olabileceği gibi konulara cevap olmadığı vurgulandı. 

Raporu açıklayan IW yöneticisi Hans-Peter Klös, mültecilerin iş bulabilmesi veya eğitimlerine devam etmesinin önemine vurgu yaparken, ülkeye entegrasyon için bu kriterlerin gerekli olduğunu söyledi. 

Robert-Bosch Vakfı yöneticisi Uta-Micaela Dürig ise, mültecilerin Alman toplumunda ‘kendi ayağı üzerinde durabilmesinin’ ülkeye uyumları için önemli olduğunu hatırlattı. 

‘PARALAR EYALETLER YERİNE DİREKT OLARAK KOMÜNLERE VERİLMELİ’

IW raporunda ayrıca Federal Bütçe’den mülteciler için eyaletlere ayrılan fonların kullanımına da dikkat çekildi. Fonların dağıtım biçiminin de reforme edilmesi gerektiğine vurgu yapılan raporda, hangi eyaletin mültecilere ne kadar harcama yaptığına dair kriterlerin dikkate alınmaması eleştirildi. 

Raporda, mültecilere sosyal hizmetlerin sunulması için harcanacak paraların direkt olarak Federal Bütçe’den kent ve komün belediyelerine aktarılması önerisine de yer verildi.