Almanya, sendikaları ayrıştırmayı hedefliyor

Almanya, sendikaları ayrıştırmayı hedefliyor

Almanya’da demiryolları çalışanlarının ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı yürüttükleri müzakerelerde sonuç alınamıyor. Hükümet ise, sorunların çözümü yerine demiryollarında aktif sendikalar arasındaki çelişkileri büyütme yolunu tercih ediyor.

Alman Demiryolları Şirketi (Deutsche Bahn) ile sendikalar arasındaki müzakerelerde henüz sonuç alınabilmiş değil. Geçtiğimiz haftalarda Makinistler Sendikası (GDL)’nin çağrısına uyan on binlerce makinist ve diğer çalışan greve gitmiş ve ülke genelindeki tren seferleri büyük oranda iptal edilmişti.

GDL’nin en az yüzde 5 maaş zammı, haftalık mesai süresinin 2 saat kısaltılması ve mesai ücretlerine zam gibi talepleri bulunurken, demiryolları çalışanları arasındaki en güçlü sendikalardan olan EVG ise ek olarak 150 euro zam yapılmasını istiyor. GDL, demiryolları sendikalarının ayrı ayrı müzakereler yürütmesini ve çalışanların bağlı bulundukları sendikalarla imzalanan şartlarda haklara sahip olmasını istiyor.

GDL’nin 19-20 Ekim’de başvurduğu grevlerden sonra 2 Kasım’a kadar grev yapılmaması kararı alındı. Sendika, bu süre içinde Deutsche Bahn’ın çalışanların taleplerini karşılayacak öneriler yapmasını bekliyor.

HÜKÜMET SENDİKALARI BİRBİRİNE DÜŞÜRMEK İSTİYOR

Ancak, grev nedeniyle medya üzerinden sendikaya yönelik bir linç kampanyası başlatılırken, Deutsche Bahn ve Federal Hükümet tarafından sendikaları birbirine düşürme politikası dikkatlerden kaçmıyor. Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles tarafından hazırlanan yeni bir yasa tasarısı ile  işyerlerinde çalışan sendikalarıyla ortak ve tek sözleşme imzalanmasını hayata geçirmek istiyor.

Farklı sendika üyesi olan ancak aynı görevi üstlenen çalışanların birbirinden ayrı haklara sahip olmasının engellenmesini hedefleyen hükümet, sendikalar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde, bir işyerinde en çok üyesi olan sendika ile sözleşme imzalanmasını öngörüyor.

Hükümetin çıkarmak istediği kanun ile özellikle Deutsche Bahn çalışanlarına grev seçeneğini sunan GDL sendikasını ve genel sekreteri Claus Weselsky’i etkisizleştirmek istediği biliniyor. Hükümet, GDL’den daha çok üyeye sahip olan EVG sendikasını öne çıkararak, anlaşmazlık durumunda grevlerin önüne geçmek istiyor.