Almanya 'terörle' mücadele için nakit ödemeleri sınırlayacak!

Almanya’da hem kara para aklama hem de terörizmle mücadele adı altında yeni mali önlemler gündemde. Maliye Bakanlığı’nın 5 bin euronun üzerindeki nakit ödemeleri yasaklamayı planladığı iddia ediliyor.

Almanya’da hem kara para aklama hem de terörizmle mücadele adı altında yeni mali önlemler gündemde. Maliye Bakanlığı’nın 5 bin euronun üzerindeki nakit ödemeleri yasaklamayı planladığı iddia edilirken, nakit ödemelerin tümüyle kaldırılması yöntemi de tartışılıyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinde yer alan haberde, Maliye Bakanlığı’nın 5 bin euronun üzerindeki her türlü nakit ödemeyi yasaklamayı planladığı iddia edildi. Buna göre, bu miktarın üzerindeki ödemelerin kart veya çekle ödenmesi isteniyor.

Habere göre, Kasım ayındaki Paris katliamından bu yana ‘dünyanın eskisi gibi olmadığı’ gerekçe gösterilerek, özellikle DAİŞ gibi çete örgütlerinin faaliyetlerinin kısıtlanması hedefleniyor.

Almanya, Avrupa ülkeleri içerisinde nakit ödemelerin tercih edildiği ülkelerin başında geliyor. Kredi kartı veya çekle ödemelerin ‘kişisel hayatın gizliliğinin yok olduğu’ gerekçesiyle tercih edilmediği Almanya’da son olarak da tüm nakit ödemelerin kaldırılması tartışılıyordu. Geçtiğimiz gün iktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu’nca getirilen öneride, 500 euroluk banknotların tedavülden kaldırılması istenmişti.

Kara para aklama ve terörizm faaliyetleriyle mücadele kapsamında nakit ödemelerin sınırlandırılması planlarına özellikle ticari işletmelerin karşı çıktığı bildiriliyor. Bunlar arasında mobilya mağazaları, ikinci el araç satıcıları, kuyumcular ve lüks eşya mağazaları geliyor.

Tüketici hakları savunucuları da nakit ödemelerin sınırlandırılması planlarına karşı çıkıyor. Özellikle kartla veya internet üzerinden yapılan ödemeler nedeniyle tüketicilere ait bilgilerin ele geçirilmesinin yanı sıra bireylerin yaptıkları alışverişler üzerinden profillerinin çıkarılmasından endişe ediliyor.