Almanya ve Avusturya’nın mültecileri sınırlama politikaları devam ediyor

Sert kış soğuklarına rağmen Avusturya ile Almanya arasındaki mülteci geçişi devam ederken, Almanya günlük 200 kadar mültecinin geri çevrildiğini duyurdu.

Sert kış soğuklarına rağmen Avusturya ile Almanya arasındaki mülteci geçişi devam ederken, Almanya günlük 200 kadar mültecinin geri çevrildiğini duyurdu. Avusturya’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı yıllık mülteci üst sınırının ise bir kaç ay içinde dolabileceği bildiriliyor.

Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, federal polisin günlük 200 kadar mülteciyi sınırdışı ettiğini duyurdu. Bakanın verdiği bilgilere göre, sınırdışı edilenlerin çoğu ülkeyi transit olarak geçerek, başka Avrupa ülkelerine geçmeye çalışan mültecilerden oluşuyordu.

Alman Bakan, bu yılın ilk iki haftasında 2 bini aşkın kişinin sınırdışı edildiğini söylerken, polisin sadece ülkeye sığınmak isteyen mültecilere izin vereceğini vurguladı. Bakan, bazı mültecilerin Almanya’da kayıt yaptırmadan sadece transit geçiş yapmak istemelerini kabul etmeyeceklerinin de altını çizdi.

Almanya’ya geçtiğimiz yıl 1,1 milyonun üzerinde mülteci giriş yapmış, ancak iltica başvurusu yapanların sayısı 476 binde kalmıştı. Henüz işleme konulmamış çok sayıda başvuru olduğu bilinse de, mültecilerin önemli bir kısmının Almanya’da başvuru yapmadan İsveç, İngiltere gibi ülkelere geçmeye çalıştığı da biliniyor.

Öte yandan, Almanya’ya gelen mültecilerin yüzde 90’ından fazlasının geçtiği Avusturya’nın bu yıl için belirlediği mülteci üst sınırının birkaç ay içinde aşılacağına kesin gözüyle bakılıyor. İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, 37 bin 500 olarak belirlenen mülteci kotasının yaz aylarından önce dolacağını söyledi.

Mülteci üst sınırının aşılması halinde Avusturya’nın 37 bin 501’inci mülteciyi kabul etmeyeceği savunuluyor. Ancak insan hakları kuruluşları ve muhalif partiler, böylesi bir uygulamanın hiçbir hukuki alt yapısının olmadığında ısrar ediyor.