Almanya ve Hollanda 20 bin kişilik ortak askeri birlik hedefliyor

Kasım ayında Paris’te DAİŞ çetelerinin yaptığı katliamdan sonra yeniden gündeme gelen Avrupa ortak askeri gücü tartışmaları Almanya ve Hollanda arasında pratiğe dökülüyor.

Kasım ayında Paris’te DAİŞ çetelerinin yaptığı katliamdan sonra yeniden gündeme gelen Avrupa ortak askeri gücü tartışmaları Almanya ve Hollanda arasında pratiğe dökülüyor. İki ülkenin hedefinde en az 20 bin kişilik ortak operasyonel askeri birlik oluşturulması bulunuyor. 

Almanya ve Hollanda savunma bakanları arasında Hollanda Donanması’na ait bir savaş gemisinde imzalanan anlaşma ile iki ülkenin bazı elit birliklerinin ortak kumandaya alınması kararlaştırıldı.

Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile Hollandalı mevkidaşı Jeanine Hennis-Plasschaert tarafından imzalanan anlaşma kapsamında ilk olarak Eckermförde’de bulunan 800 kişilik elit donanma birliği Hollanda Donanması’na bağlanacak. Acil yardım, terörle mücadele ve deniz yollarının korunması amaçlı görev yapan birlik Hollanda’ya ait Karel Doorman adlı dev donanma gemisinde görev yapacak.

Anlaşma kapsamında Almanya’nın Niedersachsen eyaletine bağlı Bergen kentindeki 3 bin askere sahip tank birliğine 400 kadar Hollanda askeri dahil edilecek. 2019 yılında başlayacak bu ortak birlik içerisinde 30 Alman Leopard panzerine ek olarak Hollanda’ya ait 18 adet Leopard savaş tankı da yer alacak.

Yine 2014 yılında Alman birliklerine dahil olan 2 bin 100 kişilik Hollanda hava indirme tugayına ilişkin işbirliği de arttırılıyor.

Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, iki ülke arasındaki işbirliğinin Avrupa ülkeleri arasındaki ortak askeri güç planlarına örnek olabileceğini söyledi. Von der Leyen, iki ülkenin ortak askeri birliklerine dahil operasyonel asker sayısının 2021 yılına kadar 20 bine çıkarılmasını hedeflediğini de kaydetti.