Almanya’da yılın en önemli eyalet seçimi Niedersachsen’da başladı

Almanya’da yılın en önemli eyalet seçimi Niedersachsen’da başladı

Almanya'nın ikinci büyük eyaleti Aşaðı Saksonya'da (Niedersachsen) 6 milyon seçmen bugün sandık başına gidiyor. Kürt göçmenlerin de yoðun yaşadıðı eyalette Kürt siyasetçiler Gülten Keloðlu ve Yılmaz Kaba Sol Parti (Die Linke)’nin listesinden aday.

Saat 08.00’den itibaren 83 bin kadar sandıkta başlayan oy verme işlemleri, akşam 18.00’e kadar devam edecek ve ilk sonuçlar saat 20.00’da alınmaya başlanacak. Seçimde, Niedersachsen Eyalet Parlamentosu’nun 135 üyesi belirlenecek. Ancak bu sayı, tercihli seçim (Erststimme) ve parti listeleri seçimlerinde (Zweitstimme) ortaya çıkabilecek oy farkları nedeniyle ek vekillerin (Überhangmandate) de seçilmesiyle artabilir.

Aşaðı Saksonya Eyaleti’ndeki seçimler Eylül ayında yapılacak federal genel seçimler öncesi son ciddi sınav. Eyalette 2008 seçimlerinde Başbakan Angela Merkel'in partisi oy kaybına raðmen CDU yüzde 42,5 ile birinci olarak, yüzde 8,2 oy alan liberal demokratlar FDP ile koalisyon kurmuştu. Sosyal demokrat SPD yüzde 30, FDP ve Yeşiller yüzde 8 ve Sol Parti (Die Linke) yüzde 7,1 oy almıştı.

Sol Parti'nin yeniden meclise girebilmesi için gerekli olan yüzde 5 oy oranını yakalayıp yakalayamayacaðı da merak konusu. Hafta içinde Ýnfo GmbH adlı şirket tarafından yapılan ankette Sol Parti’nin yüzde 6 oy alacaðı tahmin edilmişti. Diðer anketler partiyi yüzde 4 oranında gösterse de, 2008 yılındaki seçim öncesinde yapılan tüm anketlerde de Sol Parti’nin yüzde 4-5 oy alacaðı tahmin edilmişken, yüzde 7 gibi bir oran yakalamıştı.

KÜRT ADAYLAR DA YARIŞTA ÝDDÝALI

Sol Parti'nin yüzde 5'lik seçim barajını geçmesi halinde üçüncü sırada bulunan Kürt aday Gülten Keloðlu'nun kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Aynı şekilde Yılmaz Kaba ise Êzidilerin yoðun yaşadıðı Celle, Hambühren ve Wietze kentlerinin direkt adayı.

Kars-Digorlu işçi bir ailenin çocuðu olan Gülten Keloðlu, 1980 yılında Lehrte'de dünyaya geldi. Bir gençlik merkezinde eðitmen olarak çalışan Keloðlu, Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM)'nun yönetiminde yer aldı ve bir dönem de başkan yardımcılıðı yaptı. Keloðlu “Öncelikle eðitim harçlarının kaldırılması, 5 Euro olan asgari ücretin 10 Euro'dan başlamasını, emeklilik yaşının düşürülmesi ve Afganistan'daki Alman askerlerinin çekilmesi gibi vaatlerle öne çıkıyor.

1985 yılında Celle'de doðan Yılmaz Kaba ise Viranşehirli Êzidi bir ailenin çocuðu. Şu anda bir sigorta şirketinde çalışan ve YEK-KOM'un yönetiminde yer alan Kaba, direkt aday olduðu Celle, Hambühren ve Wietze kentlerinde yoðun bir seçim çalışma yürütüyor. Kaba, seçilmesi halinde Ezidilerin kutsal günlerinin tatil günü ilan edilmesi için çabalayacak.

ÇEKÝŞMELÝ BÝR SEÇÝM

Niedersachsen seçimleri, Eylül ayında yapılacak federal genel seçimler öncesi son ciddi sınav niteliðinde. Halen iktidarda olan CDU’nun yüzde 40 civarında oy alması bekleniyor. Anketlerde, SPD’nin yüzde 30, Yeşiller’in yüzde 13-14 aralıðında göründüðü bu seçimde, iktidar ortaðı FDP’nin barajı geçmesi halinde CDU’ya tekrar iktidar şansı doðacak.

Bu seçim aynı zamanda hem FDP lideri Philip Rössler hem de SPD’nin başbakan adayı Peer Steinbrück açısından bir sınav niteliðinde. 2009’daki Almanya genel seçimlerinde yüzde 14,5 gibi bir oy alan FDP’nin son yıllardaki hemen hemen tüm anketlerde yüzde 5 barajını geçemeyeceði görülüyor. Rössler, tartışmalı konumu nedeniyle bu seçimden sonra partisi içinde ciddi bir krize yol açabilir.

Aynı şekilde, SPD adayı Peer Steinbrück de seçimin sonucunu heyecanla bekleyenlerden. Steinbrück, geçtiðimiz haftalarda başbakanların aldıðı maaşın az olduðunu söylemiş ve sol ve orta sınıf seçmende ciddi hayal kırıklıðına yol açmıştı.