Amerika Türkiye’ye yardımlarının bir kısmını askıya mı alıyor

Amerika Türkiye’ye yardımlarının bir kısmını askıya mı alıyor

Amerika Türkiye’nin Çin'den füze savunma sistemi alması halinde yardımları kısmaya hazırlanıyor. 

Amerikan Kongresi, Türkiye’nin Washington tarafından kara listeye alınan Çin’in CPMIEC firmasından Füze Savunma Sistemi alması halinde kendi fonlarından yararlanmasını önleyecek bir tasarı üzerinde çalışıyor.

Konuyu sayfalarından duyuran Daily Telegraph gazetesi, bu yılki ABD savunma yetkilendirme tasarısında isim verilmeden Türkiye'ye değindi. Türkiye’nin füzeleri alırken Amerikan fonlarını kullanamaması öngören bir yasa tasarısını oylayacağı yazdı.

ABD, Türkiye’nin ilk uzun menzilli füze savunma sistemi için Çin’in Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC) firmasıyla müzakerelere girmesinden endişe duyduğunun açıklamıştı.

HQ-9 füze sistemi yapan CPMIEC, İran ve Suriye'ye silah ve füze teknolojisi sattığı için ABD’nin uluslararası yaptırım uyguladığı firmalardan biri.

Daily Telegraph’a göre; tasarı metninde, 2014 yılı yardımlarının Çin füze savunma sistemlerinin Amerikan füze savunma sistemlerine entegre edilmesi de yasaklanıyor. Perşembe günü Temsilciler Meclisi’nden geçen tasarı bu haftada senatoda oylanacak.

Kabul edilmesi halinde ABD Başkanı Barack Obama'nın da tasarıyı imzalaması gerekiyor.