Amerikan ordusu 'robot katır' projesinden vazgeçti

Amerikan ordusu, sahada yük taşıma amacıyla tasarlanan "robot katır" projesini artık geliştirmek istemiyor.

Amerikan ordusu, sahada yük taşıma amacıyla tasarlanan "robot katır" projesini artık geliştirmek istemiyor.

Askeri gelişmeleri aktaran Military.com sitesine, aşırı gürültü ve dayanıklılık konusundaki yetersizlikler başta olmak üzere bu robotsu materyalin dezavantajları onu kullanılmaz hale getiriyor.

LS3 robot katır, ileri savunma araştırmaları projeleri kurumu tarafından tasarlandı ve Google'un sahibi olduğu Boston Dynamics şirketi tarafından oluşturuldu.

Dört ayaklı robot, sesle yönlendirilebiliyor, sert iniş ve çıkışlardan geçebiliyor, 180 kilograma varan yük taşıyabiliyor ve otonom bir şekilde askerlerin yanında saldırı yürütmek için engebeli arazilerde ilerleyebiliyor.

Tüm bu araştırmalar askerlerin tehlikelerle yüz yüze gelmesinin önüne geçmek için yapıldı.

Askeri açıdan ilkin iyi gibi görünen bu fikir, gerçeğin yasaları karşısında ezilmiş gibi görünüyor.

Aylarca yapılan denemeler ve alanda yürütülen çalışmalar sonucunda Amerikan ordusu LS3 robot katısının gerçek durumlarda kullanılamayacağına karar verdi.

Nedeni şöyle izah edildi: "Benzinli motoru çok gürültü yapıyor ve askerlerin bulunduğu noktaları deşifre etme riski taşıyor."

Diğer bir ifadeyle çok gürültülü bu robotla hareket eden askerlerin, pusuya düşmekten kurtulamayacağı belirtiliyor. Ayrıca karmaşık yapısından dolayı, alanda tamir edilmesinin de zor olacağı kaydediliyor.