Amnesty: Suriye'de gazetecilere saldırılar 'savaş suçu'

Amnesty: Suriye'de gazetecilere saldırılar 'savaş suçu'

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Suriye'de gazetecilerin hem rejim hem de "isyancılar"ın saldırılarına maruz kaldığını belirterek, bu saldırıları "savaş suçu" olarak niteledi.

"Haberciye ateş açmak: Gazeteciler Suriye'de tüm taraflarca hedef alınıyor" başlıklı raporda, gazetecilere yönelik hem Suriye makamları, hem de silahlı gruplar tarafından yapılan saldırılara tepki gösteriliyor.

Af Örgütü, "Suriye'de işlenen insan hakları ihlallerini duyurmak için bulunan çok sayıda gazeteci iki yıldan beridir öldürüldü, keyfi bir şekilde gözaltına alındı, tutuklandı, kaybedilme kurbanı oldu ve işkence gördü" dedi.

Örgüt, "Suriye'de tehdit altında olan siviller sadece gazeteciler değil, ama şu ana kadar en az 36'sı, hedef gözetilerek yapıldığı anlaşılan saldırılarda öldü" diye belirtti.

HAREKETE GEÇMEK DAHA NE KADAR SUÇ İŞLENMELİ?

Af Örgütü Kuzey Afrika ve Ortadoğu Masası Müdür Yardımcısı Ann Harrison, "Gazetecilerin de aralarında olduğu sivillere yönelik saldırılar savaş suçudur ve bu suçu işleyenler adalet önüne çıkarılmalı" diye belirtti.

Örgüt, BM Güvenlik Konseyi'nin bunu Uluslararası Adalet Divanı'na taşıması için daha ne kadar insanlık ve savaş suçlarının işlenmesi gerektiğini sordu.

Merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'ne (RSF) göre Suriye'de son iki yılda 23 gazeteci ile 56 internet gazetecisi öldürüldü.  "Vatandaş-gazeteci" olarak tanımlanan bu internet gazetecileri, Suriye'de yaşananlara ilişkin bilgi ve görüntü paylaşan  ayaklanma yanlısı kişilerden oluşuyor.  Bilgi ve görüntüler ise sosyal ağlar üzerinde paylaşılıyor.