Antik Roma bilinenden daha geniş bir alana yayılıyordu

İtalya’nın başkenti Roma’da yapılan arkeolojik kazılar, kentik antik dönemdeki yerleşim alanının bugüne kadar bilinenden çok daha geniş olduğunu ortaya çıkardı.

Roma’daki Quirinal Tepesi’nde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda, Antik Roma’nın bugüne kadar bilindiğinden çok daha büyük bir alana yayılmış olduğu sonucuna ulaşıldı. Milattan önce 6’ncı yüzyıla ait bir binanın kalıntılarının bulunduğu Quirinal’de bugüne kadar sadece bir mezarlık olduğu ve yerleşimlerin Kapitol Tepesi’ndeki Forum civarında sona erdiği tahmin ediliyordu.

Eski kalıntıların incelenmesi sonucu binanın Roma kralı Servio Tullio döneminde inşa edildiği, 30 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğinde olduğu anlaşıldı. Binada, antik Roma’da önemli bir konumda olan bir ailenin yaşadığı tahmin ediliyor.

Yapılan kazıları yöneten Mirella Serorenzi, buluşlarının bugüne kadarki ‘en önemlisi’ olduğunu söyledi. Ser “araştırmalarımız, bugüne kadar bildiğimizin aksine Roma’nın milattan önce 6’ıncı yüzyılda çok daha büyük olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Araştırma sonuçları, 19’uncu yüzyılda inşa edilen ve geçmişte bir jeoloji enstitüsünün bulunduğu Palazzo Canevari adlı binanın içindeki eski kalıntılara dayandırılıyor.

Efsaneye göre, milattan önce 753’de Romülüs ve Remüs kardeşler tarafından kurulan antik Roma, milattan önce 3’üncü yüzyılda Kartaca’ya karşı kazandığı zafer sonrasında önemli bir güç olarak tarihte yerini aldı. Roma’dan kalma önemli eserlerin büyük kısmı milattan sonra 1 ve 2’inci yüzyıla ait.