AP’den FIFA’ya Rusya ve Katar uyarısı

AP’den FIFA’ya Rusya ve Katar uyarısı

2018 ve 2022 dünya kupalarını ev sahipliği yapacak olan Rusya ve Katar’daki hak ihlallerine yönelik tepkiler artıyor. Avrupa Parlamentosu (AP)‘den, Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA)‘ya uyarı geldi.

AP İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Barbara Lochbihler, FIFA’nın Rusya ve Katar’daki insan hakları ihlallerine karşı ‘yaptırımsız’ ve ‘sorumsuz’ tutumunu eleştirdi. Yeşiller Partisi milletvekili’nin FIFA Başkanı Joseph Blatter’e gönderdiği mektup, Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) tarafından yayınlandı.

Barbara Lochbihler mektubunda, 2018 ve 2022 dünya kupalarının yapılacağı Rusya ve Katar’daki insan hakları ihlallerinin halen yoğun olarak devam ettiğini hatırlattı.

2022 Dünya Kupası’nın yapılacağı Katar’da on binlerce yabancı işçinin sorunlarına dikkat çeken Lochbihler, sorunların çözümü için Katarlı yetkililerin gerekli adımları atmadığını kaydetti. Lochbihler, “Gelecekte de hiç birşeyin değişmemesinden korkuyoruz, çünkü birşeylerin değişmesi istenmiyor” diyerek, Katar’da bu yılın başında yaptığı görüşmelerin olumsuz olduğuna vurgu yaptı.

Rusya’da  yapılan Sotchi Kış Olimpiyatları  öncesinde binlerce işçinin ‘angarya’ şartlarında çalıştırıldığını kaydeden AP milletvekili, olimpiyatlar öncesinde insan hakları savunucularına baskı yapıldığına dikkat çekti. Barbara Lochbihler, Dünya Kupası nedeniyle Rusya’da benzer baskıların tekrarlanacağı uyarısında bulundu.

AP Milletvekili Barbara Lochbihler, FIFA Başkanı Joseph Blatter’e çağrı yaparak, Rusya ve Katar’ın dünya kupalarına ev sahipliğinin oylanması esnasında rüşvet verildiğine ilişkin iddialar olduğunu ve FIFA’nın yaptığı soruşturmanın sonuçlarının açıklanmasını istedi. Lochbihler, FIFA’nın soruşturma ile ilgili bilgileri saklamasının ‘kabul edilemez’ olduğunun altını çizdi.