AP’den Suudi Arabistan’a silah ambargosu kararı

Avrupa Parlamentosu, Suudi Arabistan'a silah ambargosu uygulaması için Avrupa Birliği'ne çağrıda bulundu.

Avrupa Parlamentosu'nda Suudi Arabistan'a silah ambargosu uygulanması için dün yapılan oylama oy çokluğu ile kabul edildi.

Parlamento'nun kararının bir bağlayıcılığı yok ancak AB ülkeleri özellikle de Suudi Arabistan'ın en önemli silah tedarikçileri İngiltere ve Fransa üzerinde baskı kurulmak isteniyor.

Parlamento'nun kararı ve öncesinde ambargo aleyhine toplanan 750 bin imzalı belge Avrupa Birliği Dış ilişkiler Genel Sekreteri Federica Mogerini'ye sunuldu.

Ambargo çağrısı Suudi Arabistan'ın en büyük silah tedarikçisi olan ABD'nin, İran ile yapılan nükleer anlaşmadan sonra Suudi Arabistan'a askeri yardımları artırma politikasına da ters düşüyor.

İngiltere, Yemen'de iç savaşın başladığı günden bu yana Suudi Arabistan'a 3 milyar dolarlık silah sattı. Almanya ise geçen yılın ilk yarısında 200 milyon dolarlık silah satışı yaptı.

Yemen'de 26 Mart 2015'te Husilere karşı Suudi Arabistan önderliğindeki 9 Arap ülkesinin katılımıyla başlayan hava saldırılarında çoğunluğu sivil yaklaşık 6 bin kişi hayatını kaybetti.