Arap ülkelerinde yapılan dev anket yayınlandı

12 Arap ülkesinde yapılan geniş kapsamlı bir ankete göre, DAİŞ çetelerinin vahşetini yakından yaşayan Araplarda DAİŞ karşıtlığı yüzde 90’ları geçiyor.

12 Arap ülkesinde yapılan geniş kapsamlı bir ankete göre, DAİŞ çetelerinin vahşetini yakından yaşayan Araplarda DAİŞ karşıtlığı yüzde 90’ları geçiyor. Arap halkında İsrail’e olan karşıtlık ciddi boyutlarda iken, önemli bir kesim ‘İslam ve demokrasinin birlikte işleyebileceğine’ inanıyor.

Arap Bilim ve Politik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen dev ankete Suudi Arabistan, Irak, Mısır, Cezayir, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Moritanya, Fas, Filistin ve Tunus’tan 18 bin 300 kişi katıldı.

DAİŞ’E EN BÜYÜK TEPKİ LÜBNAN, IRAK VE ÜRDÜN’DE

Ankete katılanların yüzde 89’u DAİŞ’i ve uygulamalarını tümüyle reddederken, bu oran Lübnan’da yüzde 99, Ürdün ve Irak’ta ise yüzde 97 ile oldukça yüksek gerçekleşti. Moritanya’da ise DAİŞ’e olan karşıtlık yüzde 74 ile en düşük seviyede oldu. DAİŞ’e destek yüzde 7’de kalırken, yüzde 4’lük bir kesim ‘tarafsız’ olduğunu belirtti.

Arapların yüzde 62’si Suriye’de Beşar Esad rejiminin düşmesinin ‘en iyi seçenek’ olduğunu savunurken, yüzde 12’si tüm muhalif grupların yok edilmesinden yana. Yüzde 9’luk bir kesim ise, çözümün olabilmesi için öncelikle DAİŞ’in askeri olarak yok edilmesi gerektiğine inanıyor.

Ankete katılanların yüzde 71’i İslam ve demokrasinin yanyana gelebileceğini düşünürken, ülkesinin halkının demokrasiye hazır olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 44’de kaldı. Yüzde 48’lik bir kesim ise, ülkesinin buna hazır olmadığını düşünüyor.

‘ŞERİAT ÜLKEME UYGUN’ DİYENLER YÜZDE 14

Ülkesinin İslami şeriata göre yönetilmeye uygun olduğunu kaydedenlerin oranı yüzde 14’de kalırken, yüzde 19’luk bir kesim ‘kısmen uygun’ olduğunu belirtti. Yüzde 61’lik bir kesim ise ülkesinin şeriata kesinlikle ya da kısmen uygun olmadığını beyan etti.

Arapların yüzde 75’lik bir kesimi Filistin sorununun ‘tüm Arap dünyasının sorunu’ olduğuna inanırken, İsrail devletinin varlığını reddedenlerin oranı yüzde 85 ile oldukça yüksek bir oranda kalmaya devam ediyor.

RUSYA’NIN POLİTİKASI ABD VE İRAN’INKİNDEN DAHA AZ TEPKİ ALIYOR

Araplar arasında dış politikası en fazla tepki çeken ülkeler ise ABD, İran ve Rusya oldu. ABD’nin Arap ülkelerine yönelik dış politikasına karşıtlık yüzde 65, İran’ınkine yüzde 62 olurken, Rusya’nın Arap politikasına tepki yüzde 54 oldu.

Ankete katılanların yüzde 23’ü ülkesini terk etmek istediğini beyan etti. Ayrıca Arap Baharı’na olan olumsuz bakış da 2012’de yüzde 22 iken, günümüzde yüzde 57’ye yükselmiş durumda.

12 ülkede gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 87’si kendisini ‘inançlı’ olarak tabi ederken, ‘dindar’ diyenlerin oranı yüzde 24, ‘kısmen inanan’ olarak beyan edenlerin oranı yüzde 62 oldu.

‘Înanan’ terimine ilişkin soruya  yüzde 60’lık bir kesim ‘dürüstlük ve yardımseverlik’ yanıtını verirken, yüzde 39’us ise ‘dini vecibelerin yerine getirilmesi’ şeklinde cevap verdi.