Arjantin’den Britanya’ya Falkland Adaları için müzakere çağrısı

Arjantin, 183 yıl önce Büyük Britanya egemenliğine giren Falkland Adaları’nın hukuki statüsünün yeniden ele alınması için ‘müzakere’ çağrısı yaptı.

Arjantin, 183 yıl önce Büyük Britanya egemenliğine giren Falkland Adaları’nın hukuki statüsünün yeniden ele alınması için ‘müzakere’ çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Falkland Adaları sorununun ‘barışçıl çözümü’ için Büyük Britanya ile görüşmelerin yeniden başlamasının istendiği vurgulandı. Açıklamada, Falkland’ın hukuki statüsünün belirlenmesi için görüşmelere hazır olunduğu da belirtildi.

Arjantin’in 400 kilometre kadar doğusunda bulunan Falkland Adaları, 1833 yılında Britanya tarafından işgal edilmiş ve o tarihten bu yana da bu ülkeye bağlı olarak yönetiliyor. 1982 yılında dönemin Arjantin askeri diktatörlüğü adalara asker çıkarmış ve iki ülke arasında kısa süreli bir savaş yaşanmıştı.

Her iki taraftan 900 askerin yaşamına mal olan bu savaş sonucu  Arjantin ordusu yenilmiş ve çok geçmeden askeri diktatörlüğün çöküşünü de beraberinde getirmişti.

Falkland Adaları çevresinde geniş petrol yataklarının bulunması iki ülke arasındaki egemenlik tartışmasını yeniden alevlendirmişti.

12 bin kilometre kare alan üzerinde 3 bine yakın kişinin yaşadığı Falkland Adaları’nda 2013 yılında yapılan bir referandumda, yüzde 99,8 oranıyla ‘Britanya’da kalma’ isteği öne çıkmıştı. Ancak Arjantin, bu referandumu tanımadığını ilan etmişti.