Arktika’da 45 bin yıl önce insan yaşıyordu

Yapılan bir araştırmaya göre, Kuzey Kutbu’nun üst bölgesi olan Arktika’da insan yaşamının bilinenden daha eski olduğu anlaşıldı.

Yapılan bir araştırmaya göre, Kuzey Kutbu’nun üst bölgesi olan Arktika’da insan yaşamının bilinenden daha eski olduğu anlaşıldı.

Rus bilim insanlarının yaptığı ve ABD’de yayınlanan bir araştırmada, Arktika’da insan yaşamının günümüzden 45 bin yıl öncesine dayandığı ortaya çıkarıldı.

Aleksey Tikonov yönetimindeki bir uzman ekibinin 2012 yılında Arktik Sibirya’nın Yenisey Körfezi’nde bulduğu bir mamut gövdesi üzerinde yapılan incelemelerde, hayvanın insanlar tarafından yaralanmış olduğu sonucuna varıldı. Bulunan mamutun incik kemiklerinden birinin radyokarbon incelemesi ile yakınında bulunan materyaller üzerinde yapılan araştırmada, hayvanın günümüzden 45 bin yıl öncesinde yaşadığı tespit edildi.

Araştırmada, dev mamutun mızrak veya benzeri bir kesici aletten kaynaklı yaralarının olduğu sonucuna da varıldı.

Bulunan mamutun alt çene kemiğinin üst bölümünde eksiklikler olduğu belirlenen araştırmada, bunun hayvanın dilinin kesilerek yenmiş olabileceğinin işareti olduğu kaydedildi. O dönemlerde avcıların genellikle mamutların dillerini keserek yedikleri biliniyor.

Rus bilim insanlarının incelediği mamut iskeletindeki bir çok diğer kemiğin de insan saldırısına uğradığını gösterdiği anlaşıldı.

 

Araştırma sonucu, Arktika’da insan yaşamının bilinenden 10 bin yıl daha eski olduğu ve günümüzden yaklaşık 45 bin yıl öncesine dayandığı tezi de ortaya atıldı.