Atina, Ankara ile sınır sorununu Lahey’de çözmek istiyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, komşu Türkiye ile deniz alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin tarihi anlaşmazlığını, deniz hukukunda yargı yetkisine sahip olan Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda çözmek istediklerini açıkladı.

Başbakan Miçotakis, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Vilnius'taki NATO zirvesinde yaptığı görüşmenin ertesi günü Skaï kanalına verdiği röportajda, "Asıl hedefim, Türkiye ile ana anlaşmazlığımız olan deniz bölgelerinin sınırlandırılması sorununu çözmektir" dedi.

Lahey merkezli Birleşmiş Milletler yargı organına atıfta bulunan Miçotakis, önce Ankara ile bir anlaşmaya varılması gerektiğini ifade etti. Miçotakis, "Uluslararası Mahkemenin onlarca yıldır beklemede olan bu davayı ele almasını" istedi.

Yunanistan'da 25 Haziran seçimlerinin ardından ikinci kez iktidara gelen Kiryakos Miçotakis, bu konuda Ankara ile anlaşmanın "kolay bir mesele" olmadığına da sözlerine ekledi.

Atina ve Ankara, Ege Denizi'ndeki Türkiye kıyılarına yakın Yunan adalarının münhasır ekonomik bölgeleri ve kıta sahanlığının sınırlandırılması ve dolayısıyla bu bölgede enerji arama hakları konusunda uzun süredir anlaşmazlık yaşıyor.

İki ülke uzmanları arasında bu sorunu çözmek için 2000 yılında başlayan "keşif amaçlı" görüşmeler bugüne kadar birkaç kez kesintiye uğradı ve sonuçsuz kaldı.