Atina'nın listesi Avrupa Komisyonu'nda

Yunanistan'ın mali yardımların uzatılması için sunduğu reform listesi Avrupa Komisyonu'nun eline ulaştı.

Yunanistan'ın mali yardımların uzatılması için sunduğu reform listesi Avrupa Komisyonu'nun eline ulaştı.

Reuters haber ajansının bir Avrupalı kaynağa dayandırdığı haberine göre Avrupa Komisyonu, bu listenin "yeterli bir bütünlük" oluşturduğunu düşünüyor.

Yunanistan'a borç veren kurumlardan Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin görüşünü belirtmesi bekleniyor.

Bugün öğleden sonra Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın Eurogroup toplantısında Yunanistan'a yardımları dört ay uzatmayı görüşüyor.

Bu toplantı Yunanistan'ın 7,2 miyar euroluk bir yardım paketini alması için sadece bir başlangıç olarak ifade ediliyor.

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, yeni Yunan hükümetinin reformları hayata geçirmekte kararlı olduğunu ancak programının detayları üzerinde bir anlaşmaya varmak için zaman gerekli olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Hollanda Maliye Bakanı olan Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'ın gerekli kriterleri yerine getirmesi halinde Euro Bölgesi'nin Atina'nın borcunu hafifletecek yeni tedbirler öngörebileceğini sözlerine ekledi. Eurogroup Başkanı, Atina'nın sunduğu liste için "Bu bir ilk aşamadır" dedi.

Atina'da açıklanan reformların önemli bir kısmı sol koalisyon hükümeti Syriza'nın seçim vaatlerini karşılıyor.

Bunlar arasında 300 bin aileye bedava elektrik sağlanması, en kötü durumda olanlar için bedava sağlık hizmeti, yemek kuponlarının dağıtımı ve ek emeklilik ücreti yer alıyor.

Hükümet gelir elde etmek için ise adil bir vergi sistemi ile vergi kaçışı, yolsuzluk ve kaçakçılıkla mücadele tedbirleri hayata geçirmeyi öngörüyor.

Syriza hükümetinin, borçlarını ödeyebilmesi için harcamalar ve gelirler arasında denge oluşturması gerekiyor.  Reform listesini sunan Yunanistan'ın artık Euro Bölgesi'nin 19 ülkesini ikna etmesi gerekecek. 

Bununla birlikte gözler, hafta sonuna kadar Alman parlamentosunda yapılacak oylamaya çevrilmiş durumda.