Avrupa, 15 yıl öncesine göre daha az barışçıl

Ekonomi ve Barış Enstitüsü'nün 2023 raporuna göre Avrupa bugün 15 yıl öncesine göre daha az barışçıl ama halen dünyanın en barışçıl bölgesi olarak kalmaya devam ediyor.

Ekonomi ve Barış Enstitüsü'nün 2023 Küresel Barış Endeksi'nin vardığı sonuca göre Rusya-Ukrayna savaşı ve sonuçları dünya barışının bozulmasının başlıca sebepleri arasında yer alıyor.

Düşünce kuruluşu uzmanları, Avrupa'nın bugün 15 yıl öncesine göre daha az barışçıl olduğuna inanırken, Avrupalı liderleri ders çıkarmaya çağırıyor.

Ekonomi ve Barış Enstitüsü Başkanı Steve Killelea,  "Modern savaşlara bakarsak, neredeyse kazanılamazlar. Rusya'nın Afganistan'ı işgalini ve ardından Amerika'nın Afganistan, Irak ve Suriye'yi işgalini düşünün. Beşar hâlâ iktidarda” diyor.

Killelea, “Bugün Ukrayna var. Ukrayna bugün bir çıkmazda. Ve sonra neredeyse on yıldır şiddetlenen Yemen'deki gibi diğer çatışmalar. Bence barışı sağlamanın farklı yollarını anlamaya başlamalıyız. Bugünkü Ukrayna'yı örnek olarak alalım. Rusya'nın ilk işgalinden sonra 2014'e geri döndük. Avrupa ülkeleri birleşip yeni bir işgal olursa ne olacağını netleştirmiş olsalardı, bugün bulunduğumuz yerde olacağımızı düşünmüyorum” diye ekledi.

Rusya ve Ukrayna şu anda dünyadaki en az barışçıl on ülke arasında yer alıyor.

Barış ve güvenlik açısından Ukrayna, dünyadaki en kötü gerilemeye maruz kalırken, Ukrayna'daki savaşa rağmen Avrupa, gezegendeki en barışçıl bölge olmaya devam ediyor.

Avrupa, en barışçıl on ülkeden yedisine ev sahipliği yapıyor ve İzlanda üst üste 16. kez birinci sırada yer alıyor.