Avrupa Birliği sınır güvenliğini arttırıyor

Avrupa Birliği, Suriye ve Irak’ta yaşanan çatışmaların yarattığı mülteci akınından sınır güvenliğini daha da arttırarak kurtulma peşinde.

Amsterdam’da AB’nin İçişleri Bakanlarının toplantısının ardından yapılan açıklamada Avusturya ve Almanya’nın sınır kontrollerini 2018 yılına kadar uzatma izni aldıkları ifade edildi. Mayıs ayında sona ederek olan geçici kontrol uygulamaları bu kararla yürürlükte kalmaya devam edecek.

AB’nin temellerinden birini oluşturduğu ifade eden Schengen Sınır Sözleşmesi, üye ülkelere özel durumlarda iki seneye kadar sınır kontrollerini uygulama hakkı tanıyor.

Toplantıya ev sahipliği yapan Hollanda Göç Bakanı Klaas Dijkhoff, AB üyesi ülkelerin Schengen Sınır Sözleşmesi’nin 26’ıncı maddesine uygun olarak AB Komisyonunu kontrollerin yasal ve pratik temellerinin oluşturulmasına davet ettiğini ifade etti.

Komisyonun bu konuda hazırlayacağı öneri önümüzdeki ay Brüksel’deki zirveye sunulacak.

Sadece Almanya’ya geçtiğimiz yıl içinde 1.1 milyon mülteci giriş yaptı. Bunların çoğunluğunu Afganistan, Suriye ve Irak’tan gelenler oluşturuyor.

YUNANİSTAN ELEŞTİRİLDİ

Bakanların toplantısından önce bir açıklama yapan Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner ise Yunanistan’ı eleştirerek bu ülkenin mülteci akını için gerekli önlemleri almaması durumunda Schengen’den çıkarılmasının gündeme getirilebileceğini de kaydetti.

Fakat AB Komisyonu sözcüsü Natascha Bertaud, AB içinde bir üye ülkeyi Schengen’den çıkarmak gibi bir mekanizmanın bulunmadığını kaydetti.

Schengen, AB vatandaşlarının seyahat özgürlüklerine dayanan ve 22 Birlik üyesi ve 4 AB-dışı ülkeden oluşan bir alan. Bu alanda Almanya ve Avusturya arasında sınır kontrolleri uygulanıyor. Fransa da son terör saldırılarının ardından sınır kapılarında sıkı kontrollere başladı.

ÖNLEMLER YETERLİ OLMUYOR

AB yetkilileri daha sert yöntemlere başvursa da mülteci akını hızından bir şey kesmemiş gibi görünüyor. AB’nin sınır kuruluşu Frontex’e göre Ocak ayında soğuk havaya rağmen 30 bini aşkıın mülteci Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaştı. Aralık ayında ise 108 bin mülteci Yunanistan’a girdi.