Avrupa’da 2 bine yakın kişi El Kaide’ye katıldı

Avrupa’da 2 bine yakın kişi El Kaide’ye katıldı

Avrupa istihbarat kurumları bir süredir Türkiye üzerinden Suriye'ye giden İslamcı militanlara karşı uyarılar yaparken, Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği ülkeleri İçişleri Bakanları endişelerini dile getirdi. 

Aralarında Almanya'nın da bulunduğu bir dizi AB ülkesinin içişleri bakanı Brüksel'de konunun tartışıldığı bir toplantıda ağırlıkla, internet üzerinden taraftar toplanmasını önleyecek adımlar üzerinde durdukları kaydedildi.

5 Aralık’ta yapılan toplantıya Fransız, Belçikalı, İngiliz, Hollandalı, İspanyol, İtalyan, İsveçli ve Danimarkalı bakanların yanısıra Amerika İçişleri bakanı Rand Beers ile Kanada ve Avustralyalı temsilciler de katıldı.

YENİ KUŞAK POTANSİYEL TEHDİT OLUŞTURUYOR

Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls ve Belçikalı mevkidaşı Joelle Milquet, bu yeni “cihatçı” kuşağın Avrupa Birliği için “potansiyel tehdit” oluşturduğunu söyledi.

Brüksel'deki toplantıda Alman iç istihbaratı Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Başkanı Hans-Georg Maassen de hazır bulundu. Almanya, Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmek isteyen İslamcılar konusunda endişelerini uzun süredir dile getiriyor.

Türkiye'nin toprakları üzerinden komşu Suriye'ye geçen İslamcılara karşı daha fazla önlem almasını beklediklerini belirten Maassen, “Türkiye bölgede çok önemli bir faktör. Burada çok daha yakın bir işbirliğini umuyor ve bekliyoruz” diye konuştu.

Haftalık Die Zeit gazetesine konuşan Maassen, şimdiye kadar Almanya'dan İslamcı olduğu düşünülen 220'yi aşkın kişinin Suriye'ye doğru yola çıktığının saptandığını belirtti.

400’Ü AŞKIN FRANSIZ EL KAİDE’YE KATILDI

AFP’ye göre Fransa İçişleri Bakanı Manual Valls ise, Belçikalı mevkidaşı Joëlle Milquet ile birlikte Brüksel'de düzenlediği ortak basın toplantısında, Avrupa genelinde El Kaide çizgisindeki örgütlere katılan genç sayısının Haziran ayında 600 iken,  mevcut durumda bin 500 – 2 bin arasında olduğunu açıkladı.

El Kaideli örgütlere katılımın özellikle Fransa’da yoğun olması dikkat çekiyor.  Fransız İçişleri Bakanı, 5 Aralık günü yaptığı açıklamasında 400’ü aşkın Fransızın bu durumla ilgili olduğunu söylerken,”184’ünün mevcut durumda Suriye’de olduğunu” kaydetti.  El Kaide’ye yakın örgütler Belçika’dan katılanların sayısının ise 100 ile 150 arasında olduğu belirtildi.

VALLS: VATANDAŞLARIMIZ TEHLİKELİ HALE GELİYOR

Fransız Bakan, “14 Fransız Suriye’de öldü, 80’i geri geldi ve 100 dolayında kişi gitmek istiyor” dedi.

Ancak Manuel Valls, bu durumun Avrupa Birliği ülkeleri, çıkarları veya vatandaşlarına yönelik “açık ve doğrudan bir tehdit” oluşturmadığını sözlerine ekledi. Valls, buna karşın Avrupa hükümetlerini tetikte kalmaya çağırarak, “Zira bu cihatçı gruplar güçlendi ve vatandaşlarımız tehlikeli hale geliyor” dedi.

FAS’TA BİR ŞEBEKE ÇÖKERTİLDİ

El Kaideli gruplara karşı Avrupa düzeyindeki mücadeleyi  Fransa ve Belçika koordine ediyor. Bakanlar arası toplantılar da bu ülke tarafından yönetiliyor. Şu ana kadar benzer üç toplantı gerçekleşti.  Avrupalı ülkelerin özellikle Balkanlar, Türkiye ve Fas üzeri adaylar taşıyan şebekelere karşı harekete geçtikleri öne sürülüyor. Valls, Suriye’ye haftada 10 kişi götüren bir şebekenin Fas’ta çökertildiğini açıkladı.