Avrupa’da doğal afet alarmı!

Avrupa’da doğal afet alarmı!

Orta Avrupa’da günlerdir etkin olan yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerin yarattığı tahribat devam ediyor. Almanya’nın doğu ve güney bölgeleri ile Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da birçok şehir için  'doğal afet alarmı' verildi.

Günlerdir Almanya ve Orta Avrupa ülkelerinde etkili olan yağışlar hayatı durma noktasına getirmiş durumda. Almanya’da kimi bölgelerde askeri birlikler sevk edilirken, özellikle Sachsen’da bir çok yerleşim yeri tahliye ediliyor. Bugün sabah itibariyle binlerce insan, oturdukları yerlerden daha güvenli yerlere taşınmış durumda.

Sel felaketinden etkilenenlere yardım için 30 bini aşkın itfaiye eri ile binlerce asker ve polis mobilize edildi.

ELBE NEHRİ 11 METREYİ AŞACAK

Doğudaki sel baskınlarına yol açan Elbe nehrinin normalde 2,14 metre olan su seviyesinin Çarşamba’ya kadar 11 metreyi aşacağı tahmin ediliyor. Elbe nehrinin kollarından olan Weißritz’in de sularının taşması nedeniyle, bu ırmak boyunca yer alan şehir ve köylerde de ‘doğal afet alarmı’ verildi.

Saksonya Eyaletinde de 'Weisser Elster', 'Mulde' ve 'Chemnitz' nehirlerinin taşması sonucu çok sayıda yerleşim bölgesi sular altında kaldı. Eyalette birçok bölgede okullar tatil edilirken, bazı yerlerde okullar tatil edildi.

Sel felaketinden en çok etkilenen şehirlerin başında Leipzig şehri ve etrafındaki irili ufaklı yerleşimler de bulunuyor. 'Yüzyılın Felaketi' olarak adlandırılan 2002'deki Elbe sel felaketindekinden daha kötü bir durumla karşı karşıya kalındığı bildiriliyor.

PASSAU’DA SU SEVİYESİ SON 500 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ÇIKTI

Ülkenin güney kesimlerinden geçen Tuna nehrindeki su seviyesinin de rekor düzeye ulaşarak, 12 metreyi geçmesi bekleniyor. Nehrin geçtiği Bayern eyaletine bağlı Passau şehrinde ise tarihi şehir ve şehir merkezinin bir kısmı sular altında kaldı. Passau’daki su seviyesi son 500 yılda görülen en yüksek düzeye ulaştı.

Alman ordusu (Bundeswehr) tarafından yüzlerce asker Passau şehrindeki afetzedelere yardım için gönderilmiş durumda. Öte yandan, Rosenheim şehrindeki bir baraj aşırı su birikmesi sonucu yıkıldı.

ORTA AVRUPA’DA DA DURUM KRİTİK

Almanya'ya komşu Avusturya ve Çek Cumhuriyeti'nde de aşırı yağışlar sel felaketlerine yol açtı. Onlarca bölgede su baskınlarına yol açan aşırı yağışlar sonucu Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da olağanüstü hal ilan etti. Ülkede en az 5 kişinin yaşamını yitirdiği ve birçok kişinin de kayıp olduğu tahmin ediliyor.

Selden etkilenen bir başka ülke ise Polonya oldu ve ülkenin özellikle güney batısında sel felaketinin tahribat yarattığı bildiriliyor.

Avusturya'nın büyük bir bölümünde aşırı yağış nedeniyle durum giderek kötüleşiyor. Birçok yerleşim bölgesinin boşaltılması için talimat verildi. Tuna nehri civarında Salı gününe kadar su seviyesinin 2002'deki 'Yüzyılın Felaketi'nde olduğundan daha fazlasına çıkacağı tahmin ediliyor.

Toplam can kayıpları ile ilgili henüz net bir rakam verilemezken, maddi zararın milyarlarca Euro’yu bulduğu kesinleşmiş durumda.