Avrupa'da mülteci krizi

Çarşamba günü Avrupa Komisyonu tarafından sığınmacı akışını engellemediği gerekçesiyle ağır bir şekilde eleştirilen Yunanistan'dan Komisyon'a yanıt geldi.

Çarşamba günü Avrupa Komisyonu tarafından sığınmacı akışını engellemediği gerekçesiyle ağır bir şekilde eleştirilen Yunanistan'dan Komisyon'a yanıt geldi. Avrupa'daki mülteci krizi derinleştikçe bunun faturası Yunanistan ve İtalya gibi mültecilerin ilk ulaştıkları şlkelere kesilmek isteniyor. 

Yunanistan hükümet sözcüsü Olga Gerovasili, "Geçtiğimiz yıl verdiği sözü tutmayan AB Komisyonu'nun 'karşılıklı suçlama oyunu oynadığını'" ifade etti. Gerovasili, Avrupa Birliği'nin Yunanistan'daki on binlerce mülteciyi Avrupa ülkelerine yerleştirme kararı aldığını ancak bu kararı uygulama adına henüz hiçbir şey yapılmadığını" söyledi. 

Avrupa Komisyonu'nun Yunanistan için Schengen Değerlendirme raporunda, Yunanistan'ın 'yükümlülüklerini ciddi olarak ihmal ettiğini' belirtildi. 

AB uzmanları tarafından hazırlanan taslak raporda, Yunanistan - Türkiye sınırında yapılan denetimlerde Atina'nın göçmenlerin kimliğini tespit ve kayıt altına alma, seyahat belgelerinin gerçekliğinin tespiti ve veri tabanlarından güvenlik sorgulaması konularında yetersiz kaldığı belirtildi. 

Yunanistan'a sınır kontrolleriyle ilgili yükümlülüğünü yerine getirmesi için 3 ay süre tanınacak. Bu süre içinde sorunların giderilememesi durumunda Yunanistan da sınır kontrollerine tabi tutulacak.,

Raporu değerlendiren, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, mülteci krizinin sadece Atina'nın sorunu olmadığını ifade etti. Çipras, bazı taahütlerde bulunduklarını ve bunları yerine getirmenin zaman alacağını belirtti. 

Yunanistan, Avrupalı ortaklarına, Ege adalarında Şubat ortasına kadar en az 5 mülteci kayıt merkezi açacağı taahhüdünde bulundu. Ocak sonuna gelindiğinde bu konuda yeterince ilerleme kaydedilmediğini belirten AB, Yunanistan'a yönelik baskısını da arttırıyor. 

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre 2016 yılının ilk 3 haftasında 46 bin gözmen Yunanistan'a ulaştı, 176 göçmen ise Yunanistan'a ulaşmaya çalışırken boğularak hayatını kaybetti. 

Geçtiğimiz yıl Avruap'ya ulaşan 1.1 milyon göçmenden 850 bini Türkiye üzerinden deniz yoluyla Yunanistan'a ulaşan göçmenler oluşturuyor.