Avrupa'da yeni yıl alarmı

Avrupa yeni yıla olağanüstü güvenlik koşullarında giriyor. Brüksel'de havai fişekler ve kutlamalar iptal edildi.

Avrupa yeni yıla olağanüstü güvenlik koşullarında giriyor. Brüksel'de havai fişekler ve kutlamalar iptal edildi.

Paris'te 11 bin kişi güvenlik için harekete geçirildi. 

BRÜKSEL'DE HAVAİ FİŞEKLER VE KUTLAMALAR İPTAL EDİLDİ

Dünya yeni bir yıla girerken, saldırı endişesiyle çok sayıda ülkede güvenlik tedbirleri üst boyutlara çıkarıldı. 

Belçikalı yetkililer, başkent Brüksel'de Perşembe akşamı öngörülen havai fişek gösterileri ve tüm etkinlikleri iptal etti. Belediye Başkanı Yvan Mayeur,  kriz merkezinin saldırı riski konusundaki uyarılarını hesaba katarak bu kararı aldıklarını söyledi. 

Belediye Başkanı, "En iyisi risk almamaktır" diyerek, durumun etkinliklere katılmak için gelen herkesi kontrol etme güvencesi vermesidiğini kaydetti. Geçen yıl Brüksel'deki Brouckere meydanında yeni yıl kutlamalarına 100 bin dolayında kişi katılmıştı. 

Hafta içerisinde Brüksel'de saldırı hazırlığı içerisinde oldukları belirtilen iki kişi tutuklanmıştı. Bunları Brüksel'de sembolik değeri olan bir çok yerde saldırı düzenlemeyi planladıkları belirtilmişti. 

PARİS'TE 11 BİN KİŞİ GÜVENLİK İÇİN HAREKETE GEÇİRİLDİ

13 Kasım'da 130 kişinin hayatını kaybettiği Paris'te de havai fişekler yasaklandı ancak Champs-Elysee caddesindeki geleneksel yılbaşı kutlamalarının yapılacağı bildirildi. 1600 dolayında polis ve jandarma Fransa'nın bu en büyük yılbaşı kutlamasının güvenliğini sağlayacak.  Paris genelinde 11 bin polis, asker ve ilk yardım üyeleri görev yapacak. 

VİYANA, MOSKOVA, MADRİD, NEW YORK'TA SALDIRI ENDİŞESİ

Yeni yıl kutlamaları sırasında olası saldırılara karşı Avusturya'nın başkenti Viyana'da güvenlik tedbirleri arttırılırken, Moskova'daki Kızıl Meydan'da ilk kez yıl sonunda kamuya kapatılacak.  

Rus makamlar da başkent Moskova'da saldırı gerçekleşmesinden endişe ediyor. İspanya'nın başkenti Madrid'deki Puerta del Sol meydanına gidecek kişilerin sayısı 25 bin ile sınırlandırılacak.

Londra'da Thames Nehri kıyılarında havai fişek patlatmak yeniden paralı olacak. Atlantik ötesinde de saldırı korkusu var. ABD'de yeni kutlamaları nedeniyle güvenlik tedbirleri üst boyutlara çıkarıldı. Özelikle en büyük etkinliğin yapılacağı New York'taki Times Square meydanında tedbirler alınacak.