Avrupa’nın yeni hasta adamı: ‘Avrupa Birliği’

Avrupa’nın yeni hasta adamı: ‘Avrupa Birliği’

Yıllardır Euro krizi ile boğuşan Avrupa Birliği (AB) üye ülke vatandaşlarının birliğe olan güvenleri giderek sarsılıyor. AB vatandaşları arasında yapılan bir araştırmaya göre, toplum desteği bir yılda yüzde 60'tan yüzde 45'e düşen AB Avrupa’nın ‘yeni hasta adamı’.

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da bulunan Pew Research Center tarafından 8 bin AB vatandaşı ile görüşülerek yapılan araştırma, birliğe olan güvenin giderek azaldığını gösteriyor. Araştırmaya göre, AB projesine verilen onay son bir yılda yüzde 60’dan yüzde 45’e düştü. AB üyesi ülkeler içerisinde sadece Almanya’dan araştırmaya katılanlar Brüksel’in ulusal hükümetler oranla daha fazla yetki sahibi olmasını istiyor.

Almanların genel olarak AB’den memnun olması AB politikalarındaki etkinliğine bağlansa da, diğer ülke vatandaşlarının çoğu Almanya’nın politikalarını ‘duyguları paylaşamayan’ ve ‘kaba’ olarak buluyor.

ALMANLAR MEMNUN, GÜNEY AVRUPA RAHATSIZ

Araştırmada AB üyesi ülke vatandaşlarının ülkelerinin ekonomik durumundan endişeli oldukları vurgusu da öne çıkıyor. En endişe verici yanıtlar ise Fransızlardan geliyor. Buna göre Fransızların yüzde 91’i (2012’de yüzde 81) ülke ekonomisinin kötü bir durumda olduğuna inanırken, yüzde 67’si cumhurbaşkanı François Hollande’ın icraatlarını ‘berbat’ olarak nitelendiriyor.

Ülkelerinin ekonomisinin iyi olduğuna inananların oranı Yunanistan’da yüzde 1, İtalya’ya yüzde 3, İspanya’da yüzde 4 ve Fransa’da yüzde 9 ile neredeyse dibe vuruyor.

Aynı şekilde Fransız, İtalyan ve Yunanlıların dörtte üçünden fazlası da Euro para birimine üyeliğin ülkelerinin ekonomisini kötü etkilediğine inanıyor. Bu oran geçen yıl yüzde 60’lar civarında idi.

AB üyesi vatandaşlar arasında seçilen politikacılara olan güven de giderek azalıyor. İtalya’da hükümetin kriz yönetimine olan güven yüzde 25’le taban yaparken (2012’de yüzde 48), Almanya Başbakanı Angela Merkel’e olan güven yüzde 74 ile önde geliyor. Ancak, Merkel’e olan güvenin dahi geçtiğimiz yıla oranla yüzde 6 azaldığına da dikkat çekiyor Pew Research Center.

AVRUPA’NIN YENİ HASTA ADAMI ‘AB’

PEW Research Center araştırma sonuçları üzerinde yaptığı yorumda, ‘AB’nin Avrupa’nın yeni ‘hasta adamı’ olarak görüldüğü belirtti. AB’yi genişletme çabalarının Euro krizinin en büyük kurbanı olarak tarif eden PEW, Avrupa genelinde genişlemenin artık kötü bir imajı olduğu yorumuna da yer verdi.