Avrupa'nın doðusu aşırı soðuk, batısı yumuşak

Avrupa'nın doðusu aşırı soðuk, batısı yumuşak

Avrupa’nın doðusunda aşırı hava soðukları ve kar yaðışı yüzlerce insanın canını alırken, batısında alışılmışın dışında yumuşak bir hava var. Ukrayna, Rusya ve Polonya’da 20’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Rusya’da son 24 saat içerisinde biri çocuk 7 kişi soðuklardan dolayı hayatını kaybetti. Aralık ayı başından beri soðuklar toplam 88 kişinin hayatına mal olurken, 538 kişi de hastaneye kaldırıldı. Meteoroloji Moskova’da hava sıcaklıklarının eksi 30 dereceye ineceðini bildirirken, bilançonun daha da aðırlaşmasından endişe ediliyor.

Meteorologlar 15 günden beridir hava sıcaklıðını Sibirya’nın doðusunda eksi 50 derece, başkentte ise eksi 20 derece olarak ölçüyor. Bu da normallerin 12 derece daha altında bir durumu ifade ediyor. Rusya’da genellikle en sert soðuklar Ocak ve Şubat aylarında yaşanıyor. Hafta içinde havanın biraz yumuşaması bekleniyor.

Ukrayna’da Saðlık Bakanlıðı’ndan bir danışmana göre Aralık ayında bu ülkede en az 83 kişi soðuklardan dolayı hayatını kaybetti. Bunlardan 57’si sokakta ölü olarak bulundu. 526 kişi soðuktan dolayı hastaneye kaldırılırken, hava sıcaklıkları ortalama eksi 15’e düştü.

Polonya’da polis 1 Aralık’tan bu yana 49 kişinin hayatını kaybettiðini bildirdi. Geçen yıl bu ülkede Aralık ayında 19 kişi, 2010 yılında ise 134 kişi soðukların kurbanı olmuştu. Letonya’da hava sıcaklıkların başkent Riga’da eksi 28 ile rekor düzeye inerken, son haftalarda en az 6 kişi hayatını kaybetti.

BATIDA HAVA YUMUŞAK

Avrupa’nın doðusunda istisnai soðuklar yaşanırken, batısında ise yumuşak bir hava var. Fransa’da Biarritz kentinde hava sıcaklıkları 23 derece olarak ölçüldü. Kent sakinleri plaja akarken, çocuklar ve gençler mayoları ve şortları ile dikkat çekti. Bazıları 14 derece sıcaklıktaki Atlantik Okyanusu’nda yüzmekten çekinmedi. Kentte en son 1977 yılında Aralık ayında 22 derece ile hava sıcaklıðı ölçülmüştü.