Avrupa’ya sığınan 10 bin çocuk mülteci kayıp

Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gelen 270 bin kadar çocuk mülteciden 10 bin kadarından haber alınamıyor.

Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gelen 270 bin kadar çocuk mülteciden 10 bin kadarından haber alınamıyor. Avrupa polisi, bu çocukların önemli bir kısmının suç örgütlerinin ağına düşmüş olabileceği görüşünde.

Haftalık The Observer gazetesine konuşan Europol yöneticilerinden Brian Donald, geçtiğimiz yıl Avrupa ülkelerine gelen mülteci çocuklardan 10 bin kadarının kayıp olduğunun anlaşıldığını söyledi. Kayıtlara geçen ancak sonradan izi bulunamayan çocukların önemli bir kısmının ailesinin olmaması da, çocukların suç şebekelerinin eline düşmüş olma ihtimalini akla getiriyor.

Europol yöneticisi Donald, 2015’te AB ülkelerine giriş yapan 1 milyon mültecinin yüzde 27’sinin çocuk olduğunu söylerken, ailelerinden kopuk bir şekilde gelen çocukların tehlikelerle karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

Brian Donald’ın verdiği bilgilere göre, Avrupa’da örgütlenmiş oldukça sofistike bir suç örgütü farklı amaçlarla kullanmak üzere mültecileri markaj altına almış durumda. Bunun yanı sıra Almanya ve Macaristan’da bu amaçla faaliyet gösteren birçok çete üyesi polisin operasyonlarında yakalanmıştı.

Yine Türkiye üzerinden mültecilerin AB ülkelerine geçtiği Balkanlar’da birçok suç örgütünün mültecileri köle olarak kullanmayı hedeflediği bildiriliyor.