Avrupalı şirketlerin Panama‘sı: Malta

Almanya’da Der Spiegel dergisiyle araştırma ağı EIC tarafından yapılan bir çalışma sonucunda, birçok büyük şirketin AB’nin Akdeniz’deki üyesi Malta’yı vergi cenneti olarak kullandığı anlaşıldı.

European Investigativ Collaborations (EIC) adlı araştırma ağının Der Spiegel dergisiyle yaptığı geniş kapsamlı çalışma kapsamında binlerce döküman incelendi. ‘MaltaFiles’ başlığıyla EIC’ye gönderilen bu belgelerde, Avrupalı şirketlerin Malta’yı vergi kaçırma amacıyla hedef seçtikleri gerçeğine ulaşıldı.

316 kilometrekarelik yüzölçümü ve 450 binlik nüfusuyla Malta, Avrupa Birliği’nin (AB) en küçük ülkesi konumunda.

İncelenen belgelerde ise, birçok Avrupalı şirketin Malta’daki düşük kurumlar vergisi oranlarından istifade ettikleri ve bu sayede faaliyet gösterdikleri diğer AB ülkelerinden milyarlarca euro vergi kaçırdıkları anlaşılıyor.

Der Spiegel dergisinin yeni sayısında verilen bilgilere göre, birçok büyük şirketin Malta’da kurdukları kağıt üstü yan kuruluşlar dikkat çekiyor. Buna örnek olarak dev araç kiralama şirketi Sixt ile Alman kimya devi BASF’nin aynı binada ve aynı kapı zilini kullanmaları gösterildi.

Alman havacılık şirketi Lufthansa’nın ise ada ülkesi Malta’da 18 yan şirketinin kayıtlı olduğu bilgisine ulaşıldı. Yine Alman borsası Dax’da önemli bir yeri bulunan BMW, Deutsche Bank, Puma, Merck ile Bosch, K+S veya Rheinmetall gibi büyük şirketlerin de Malta’da yan kuruluşlarının olduğu tespit edildi.

Lufthansa’nın uçak bakım ve leasing faaliyetlerinin yanı sıra emeklilik kasasını Malta’da beyan ettiği anlaşılan belgelerde, diğer Avrupa ülkelerinden de çok sayıda şirketin bu yöntemi tercih ettiği görüldü.

YÜZDE 6 VERGİ ORANINDAN İSTİFADE ETTİLER

Malta’nın yüzde 6’lık vergi oranıyla tam bir ‘vergi cenneti’ olduğuna dikkat çekilen EIC araştırmasında, şirketlerin bu ülkede beyan ettikleri faaliyetlerin gerçekte diğer AB ülkelerinde olduğuna işaret edildi.

İncelemeler sonucu, Malta’da yan kuruluşlarını beyan eden şirketlerin gerçekte bu ülkede ne kadar faaliyet gösterdiklerinin şaibeli olduğuna dikkat çekildi.

İncelemeler esnasında Malta’da beyan edilen yan kuruluşların adreslerinin gerçekte birbirinden farklı şirketlerce paylaşılması da şüpheleri arttıran bir diğer gerçek oldu. EIC uzmanları ve Der Spiegel’e bağlı gazetecilerin Malta’daki bu yan kuruluşların bürolarına ulaşma girişimleri de kimi zaman sonuçsuz kaldı. Bu da, yan kuruluşların bir kısmının sadece kağıt üzerinde Malta’da olduğuna dair şüpheleri haklı çıkardı.

Malta’daki düşük vergi oranları nedeniyle Avrupa Parlamentosu (AP) ile birlik üyesi bazı ülkelerden gelen sert eleştirilere rağmen henüz bir sonuç alınamamıştı. Daha önceki tartışmalarda da, Malta’nın ‘Avrupa’nın Panaması’ olduğu eleştirileri getirilmişti.

Geçtiğimiz yıl da Orta Amerika ülkesi Panama’da faaliyet gösteren ve aralarında birçok şirket, devlet adamı ile tanınmış isimlere ait şirketlere dair bilgilerin olduğu ‘Panama Belgeleri’ ortaya çıkmıştı.