Avustralya: AB'nin kemer sıkma tedbirleri aptalca

Avustralya: AB'nin kemer sıkma tedbirleri aptalca

Avustralya Maliye Bakanı Wayne Swan, küresel ekonominin yeniden canlandırılması üzerinde ağırlık yapan ve Asya'nın çabalarına dayanan Avrupa'daki kemer sıkma tedbirlerini "aptalca" buldu.

Perşembe ve Cuma günü Washington'da G20 ülkelerinin maliye bakanlarının toplantısı öncesinde Wall Street Journal gazetesine konuşan İşçi partili Avustralya Maliye Bakanı Wayne Swan, "Kalkınmış ekonomilerin aptal kemer sıkma ile engellenmiş büyümeyi serbest bırakmasına ihtiyacımız var" dedi.

Swan, "Asya tek başına bu yükü kaldırmaya, küresel ekonomi için temel çabalara razı olmaya devam edemez" diye eklerken, Avrupa'daki kalkınmış ekonomilerin büyümesi lehine siyasi bir hamle yapılmasını istedi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)'ye göre "zengin" ve "gelişmiş" temel ülkeler grubunun (G20) ekonomisi, bir önceki döneme göre 2012 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 0,5 ilerleme kaydetti.

Ancak Avrupa devletlerinde aktivite gerilemesi devam ediyor. Euro Bölgesi'nin yaşadığı ekonomik kriz, Washington'daki tartışmaların merkezinde olacak. Avrupa'da başta Yunanistan, İspanya ve Kıbrıs ağır ekonomik krizle karşı karşıya kalırken, işsizlik artıyor ve alım gücü düşüyor.   Avustralya ise 21 yıldır sürekli büyüyen bir ekonomiye sahip. 2012 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 3,1 oranında bir büyüme kaydetti.