Avusturya 50 bin mülteciyi sınır dışı edecek

Avusturya hükümeti 2019'a kadar en az 50 bin sığınmacıyı ülkelerine geri göndermeyi kararlaştırdı.

Avusturya hükümeti 10 binlerce mülteciyi evlerine göndermeye hazırlanıyor. 

Bu hafta bürokratik işlemlerin hızlandırılması, sınır dışı anlaşmalarının imzalanması ve iadeler için ek uçak seferleri konulması gibi bir dizi uygulama hayata geçirilecek. 

İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, "Birçok ülke uygulamalarını sertleştiriyor. Biz Avrupa'da mantıklı bir seri reaksiyonunun harekete geçmesini sağladık" dedi.

Avustruya'nın yeni Savunma Bakanı Hans Peter Doskozil salı günü bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada sığınma talepleri kabul edilmeyenlerin ivedilikle ülkelerine gönderileceklerini, bunun için hava kuvvetlerinden Hercul C-130 tipi uçakların kullanımı için gerekli düzenlemelerin yapıldığını duyurdu. 

Avusturya ayrıca ülkeyi kendi isteği ile terk edenlere verilen teşvik miktarını da arttırdı. 3 ay içinde Avusturya'yı terk edenlere verilen 300 euroluk bilet parası 500 euroya yükseltildi. 6 ay içinde ülkeyi terk etmek isteyenlere de 250 euro para verilecek. 

Bu önlemlere ek olarak Avusturya, sınır kontrollerini de arttırdı. Ülkeye alınan mültecilerin kayıtları incelenecek ve sadece Avusturya ve Almanya'ya sığınma talebinde bulunmak isteyenlar Avusturya'ya alınacaklar. 

Avusturya hükümeti, bu yıl en fazla 37 bin 500 sığınmacı kabul edeceğini açıklamıştı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da 2019'a kadar en az 50 bin sığınmacının ülke dışına çıkarılmasının planlandığı belirtildi.

8.4 milyon nüfuslu Avusturya'ya geçtiğimiz yıl 90 bin sığınma başvurusu olmuştu.