Avusturya IŞİD’e yönelik yasakları tartışıyor

Avusturya IŞİD’e yönelik yasakları tartışıyor

Almanya’nın ardından Avusturya’da da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’e yönelik yasaklar tartışılıyor. Hükümet, IŞİD’in sembollerini yasaklamaya yönelik çalışma başlatırken, ülkedeki Müslüman kurumlar, yasakların sembollerle sınırlı kalmasının IŞİD’e propaganda malzemesi vermesinden endişe ediyor.

Avusturya koalisyon hükümetinin ortağı Halk Partisi (ÖVP)’li kabine üyeleri tarafından IŞİD’e yönelik yasakları içerek bir önlem paketi hazırlandı. Koalisyonun diğer ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) üyelerinin de destek verdiği paket, IŞİD’in kullandığı sembollerin kamusal alanlarda yasaklanmasını öngörüyor. Yasaklı semboller arasında IŞİD’in kullandığı "Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir. İslam Devleti" yazılı siyah bayrak da  bulunuyor.

KATILIMLARI ENGELLEMEYE YÖNELİK ÖNLEMLER İÇERİYOR

Avusturya hükümetinin yasalaştırmayı planladığı önlem paketi, IŞİD’e katılımları engellemeye yönelik önlemler de içerecek. ÖVP’nin önlem paketine göre, Avusturya’dan IŞİD’e katılan ve ya katılacak kişilerin vatandaşlık hakları geri alınacak.

Paket kapsamında, reşit yaşta olmayan kişilerin ebeveynlerinin izni olmadan IŞİD’in faaliyet gösterdiği bölgelere seyahat etmeleri engellenecek.

Konuyla ilgili basına konuşan Başbakan Yardımcısı Reinhold Mittellehner, şimdiye kadar 140 gencin IŞİD’e katıldığını hatırlatırken, Avrupa’dan katılımların engellenmesi gerektiğini söyledi.

Mittellehner, IŞİD  çetelerinin özellikle internet sayfaları ve sosyal ağlar üzerinden genç Müslümanları radikalleştirdiğine ve bünyesine kattığına dikkat çekti. Mittellehner, Avrupa’dan IŞİD’e katılımların tehlikeli bir durum ortaya koyduğunun altını çizdi.

“BAYRAK YASAĞI IŞİD’E PROPAGANDA MALZEMESİ SUNABİLİR”

Avusturya İslami İnanç Birliği tarafından yapılan açıklamada ise, IŞİD’e karşı alınacak önlemlere karşı temkinli olunduğu duyuruldu. IŞİD’in bayrağında yer alan ilk iki cümlenin tüm Müslümanlarca kabul edildiği ve birçoğunun evlerinde asılı olduğu hatırlatılan açıklamada, IŞİD’in bu tür yasakları suistimal edebileceği uyarısı yapıldı.

Ancak, IŞİD’in bayrağında ‘Allah dışında Tanrı yoktur. Muhammed Allah’ın elçisidir’ ifadesinin dışında, ‘İslam Devleti’ ibaresi de yer alıyor. Açıklamada, bu gerçeğin görülmemesi ise dikkat çekti.

IŞİD’e yönelik ilk yasak geçtiğimiz hafta Almanya’da kararlaştırılmıştı. Resmi rakamlara göre 400 kadar kişinin IŞİD’e katıldığı Almanya, Kürdistan, Suriye ve Irak’ta katliamlarla gündemde olan terör çetelerinin tüm faaliyetlerini yasaklamıştı.