Avusturya’nın mültecilere karşı Balkan Konferansı’na tepki

Halen on binlerce mülteci Yunanistan ve Balkanlar üzerinden Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerine geçmek için çabalarken, Avusturya’nın mülteci karşıtı politikaları tepki çekiyor.

Halen on binlerce mülteci Yunanistan ve Balkanlar üzerinden Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerine geçmek için çabalarken, Avusturya’nın mülteci karşıtı politikaları tepki çekiyor. Balkan ve Orta Avrupa ülkeleriyle bugün Viyana’da konferans düzenleyecek olan Avusturya’ya Yunanistan ve AB’den sert eleştiriler geldi. 

Geçtiğimiz ay aldığı bir kararla ayda sadece 3 bin 200 mülteci kabul edeceğini duyuran Avusturya hükümeti, bugün Viyana’da 9 ülkenin içişleri bakanlarını ‘Balkan Konferansı’ adı altında ağırlıyor. Konferansa Yunanistan davet edilmezken, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova ve Sırbistan gibi Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerin yanı sıra Slovenya ve Bulgaristan da davetli. 

Türkiye üzerinden AB’ye gelen mültecilerin başlıca transit ülkesi olan Yunanistan’ın konferansa davet edilmemesi tepkiyle karşılandı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, konferansın ‘tek yanlı’ ve ‘hiçte dostça olmadığı’na vurgu yapıldı. 

AB Komisyonu da, mülteci sorunundan en fazla etkilenen Yunanistan’ın ve komisyonun konferansa davet edilmemesini eleştirdi. 

Geçtiğimiz yıl yaz aylarında zirveye çıkan mülteci göçünde güzergah Türkiye-Yunanistan-Makedonya-Sırbistan-Slovenya-Macaristan-Avusturya şeklinde oluyordu. Macaristan’ın sınırlarını kapatması ardından mülteciler daha çok Slovenya üzerinden Batı Avrupa’ya geçmeye çalışıyorlar. 

Avusturya ise, Balkan ülkeleriyle işbirliği yaparak Yunanistan’daki mültecilerin bu ülkeden çıkışlarını engellemek istiyor. Avusturya hükümeti geçtiğimiz haftalarda 200 kadar polisi Makedonya’ya göndererek, Yunanistan sınırındaki mülteci geçişini engelleme çabalarına destek vermişti. 

Yunanistan’a 1 Ocak’tan bu yana gelen mültecilerin sayısının 100 bine yaklaştığı biliniyor.