Avusturya sınırlarını kapatabilir

Avrupa'da giderek kronik hale gelen mülteci kriz ile başedemeyen Avrupa Devletleri çareyi sınırlarını kapatmakta buluyorlar. Avusturya, mültecilerin ülkeye giriş yaptıkları nokralarda sınırlarını kapatmaya hazırlanıyor.

Avustruya Başbakanı Werner Faymann, İtalya ve Slovenya sınırında kontrolleri artırmak için sınırların kapatılması da dahil olmak üzere bazı talimatlar verdiklerini söyledi. 

Avusturya, Kasım 2015'de Slovenya sınırındaki Spielfeld sınır kapısında kontrolleri artırmış ve ayrıca sığınmacı geçişlerini durdurmak amacıyla yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda tel örgü çekmişti.

Avusturya'nın ardından Balkan ülkelerinin de tedbirler kapsamında tıpkı Avusturya gibi sınırlarını kapatabilir. Geçtiğimiz hafta Makedonya, Yunanistan'dan gelen mülteci akınını durdurmak için Yunanistan sınırdaki dikenli tel hattını 35 km daha uzatma kararı almıştı. 

Balkanların kapılarını kapatması, mültecilerin AB'de ilk ayak bastıkları yerler olan İtalya ve Yunanistan'ı zor durumda bırakabilir. Gerek Yunanistan gerekse İtalya mülteci yükünü tek başlarına kaldıramayacaklarını ve AB ülkelerinden yardım istediklerini pek çok kez dile getirdiler. 

Yunanistan'ın 5 adasında Çarşamba günü açılacak mülteci kayıt merkezlerine yönelik tepkiler ise devam ediyor.