Azerbaycan Dağlık Karabağ'da askeri operasyon!

Azerbaycan, Türk devletinin desteği ile önemli bir kısmını işgal ettiği Dağlık Karabağ’a yönelik yeniden operasyon başlatarak, Ermenistan’ın bu bölgeden “tamamen ve koşulsuz” çekilmesini istedi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, bir yol çalışmasında meydana gelen mayın patlamasında altı Azerbaycanlının hayatını kaybetmesini gerekçe göstererek, "Ermeni silahlı kuvvetlerinin mevzilerini" etkisiz hale getirmek için "terörle mücadele operasyonları" başlatıldığını duyurdu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı "barış ve istikrarı sağlamanın tek yolunun Ermeni silahlı kuvvetlerinin bölgeden koşulsuz ve tamamen çekilmesi" ve Dağlık Karabağ’daki “ayrılıkçı” sistemin “dağıtılması” olduğunu savundu.

Kafkasya'daki bu iki eski Sovyet cumhuriyeti, Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için otuz yılı aşkın bir süredir çatışma halinde. Türk devletinin desteğindeki Azerbaycan ile Ermenistan, 2020 yılında Dağlık Karabağ’ın kontrolü için kısa süreli bir savaşa tutuştu. Azerbaycan bu savaşta birçok bölgeyi işgal etti. Rusya’nın arabuluculuğu taraflar arasında ateşkes sağlansa da sınır hattında çatışmalar sıklıkla yaşanmaya devam etti.

ERİVAN: ETNİK TEMİZLİK AMAÇLI

Ermenistan, Azerbaycan’ın operasyonu için "etnik temizlik" amaçlı "geniş çaplı saldırganlık” dedi. Erivan ayrıca 2020'ye kadar uzanan bir ateşkesin garantörü olan ve sahada barış gücü bulunduran Rusya'nın "Azerbaycan saldırganlığını durdurması" gerektiğini belirtti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan krizi değerlendirmek üzere Ermenistan Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Erivan yönetimi, Dağlık Karabağ'da asker bulundurmadıklarını, Dağlık Karabağ güçlerinin Azerbaycan ordusuna karşı tek başlarına olduğunu ifade etti.

Azerbaycan hükümeti, Rusya ve Türkiye'yi Dağlık Karabağ’daki operasyonları konusunda bilgilendirdiğini ve sivilleri değil sadece "meşru askeri hedefleri" hedeflediklerini savundu.