Bakan: Bangladeş’teki dram ciddi değil!

Bakan: Bangladeş’teki dram ciddi değil!

Bangladeş’in başkenti Dhaka'da  çöken binada yaşamını yitirenlerin sayısı 540’a çıkarken, Maliye Bakanı Ebu Mal Abdulmuhit’in açıklaması tepkiyle karşılandı. Bakan Abdulmuhit, “Bangladeş’teki dram ciddi değil!” dedi.

Bangladeş’in başkenti Dhaka’nın Savar ilçesinde, 24 Mayıs günü konfeksiyon fabrikasının bulunduğu 5 katlı bir binanın çökmesi sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Cuma gecesi 15 kişinin daha cesedine ulaşılırken, yaşamını yitirenlerin sayısı 540’a yükseldi. Onlarca kişi ise hala kayıp.

Bu arada, Maliye Bakanı Ebu Mal Abdulmuhit’in olayla ilgili ‘ciddi değil’ açıklaması yurt içi ve dışında tepkiyle karşılandı. Bakan Abdulmuhit, Yeni Delhi’de dün bir ziyaret sırasında, olayı kastederek, “Güncel sorunlar, yani, ben ciddi olduğunu düşünmüyorum. Bir kazadır” dedi. Bakan gazetecilere yaptığı açıklamanın devamında, “Tekrarlanmaması için aldığımız önlemler çok geniştir ve herkes tarafından memnuniyetle karşılandığını düşünüyorum” diye belirtti.

Bangladeş hükümeti, 5 ay önce 112 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir konfeksiyon fabrikasındaki yangın sonrası da benzer vaatlerde bulunmuştu. Ülkenin önde gelen eleştirmenlerine göre hükümet, tasarım ve inşaat aşamasında sorumluluklarından kaçmak için ellinden gelen her şeyi yapıyor.

Öte yandan, olayın meydana geldiği Dhaka’nın Savar ilçesi belediye başkanı da görevden alınırken, bina tasarımcılarının biri de gözaltına alındı. Olayla ilgili gözaltına alınanların sayısı 15’e çıktı.

2 bin 400’den fazla kişinin yaralanmasına neden olan olay nedeniyle, ihracatının yüzde 80’ini oluşturan konfeksiyon endüstrisindeki uluslararası çalışma standartlarını yerine getirmesi için Bangladeş üzerindeki baskılar da artıyor.

Birçok uluslararası şirketin güvenlik ve iş koşulları nedeniyle alımlarını durdurmasından çekinen Bangladeş konfeksiyon firmaları derneği, 3 bin 500 üyesinden 30 Mayıs’a kadar konfeksiyon fabrikalarında uzmanlarca denetimlerin arttırılmasıyla ilgili önerilerini sunmaları çağrısında bulundu.