Balık rezervleri hesaplanandan daha hızlı tükeniyor

Milyarlarca insan için en önemli besin kaynaklarının başında gelen balık rezervlerindeki azalma avlanma istatistiklerine de yansıyor.

Milyarlarca insan için en önemli besin kaynaklarının başında gelen balık rezervlerindeki azalma avlanma istatistiklerine de yansıyor. Ancak yapılan bir araştırmaya göre, avlanan balık miktarındaki azalmanın, istatistiklerin tüm avlanma çeşitlerini dikkate almamasından kaynaklandığını gösteriyor.

Araştırma, hem avlanan balık miktarının hem de bu miktardaki azalmanın gerçeğinden daha düşük bir miktarda hesaplandığını ortaya çıkardı.

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden bilim insanlarının Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmasında, 1950-2010 yılları arasındaki avlanma istatistikleri karşılaştırıldı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile 200 kadar ülkenin ulusal istatistiklerinin incelendiği çalışma sonucunda, dünya üzerinde avlanan balık miktarında büyük bir azalma olduğu görüldü.

Ortaya çıkan rakamların FAO ile ülkelerin tek tek hazırladığı istatistiklerde yüzde 30 farklılık gösterdiği görülen çalışmada, 2010’da FAO tarafından açıklanan 77 milyon ton balık avlandığına dair raporun eksik olduğu vurgulandı. Bilim insanlarının ülkelerin istatistiklerine dayandırdığı çalışmasına göre ise, bu miktar gerçekte 109 milyon tondu.

Araştırmada, BM’ye bağlı gıda örgütü FAO’nun raporlarında, bazı ülkelerdeki kültür balığı üretiminden elde edilen balıklar ile yanlışlıkla avlanan ve sulara geri atılan küçük balıkların miktarlarının da hesaplara dahil edilmediğine dikkat çekildi.

Araştırmada, endüstriyel balık avcılığının 73 milyon ton, kültür balıkçılığının 22 milyon ton ve ticari amaçlı olmayan diğer tüm yöntemlerle avlanan balıkların ise 4 milyon ton civarında olduğu belirtildi.

Yanlışlıkla avlanan veya küçük olduğu için geri atılan ya da telef olan balıkların miktarı ise 10 milyon ton olarak saptandı.

Buna rağmen dünya üzerinde avlanan balıkların miktarının 130 milyon tona ulaştığı 1996 yılından bu yana düşmeye devam ettiği ve bu durumun milyarlarca insan için önemli beslenme sorunlarını beraberinde getireceği uyarısı yapıldı. Son 25 yılda balık miktarındaki azalmanın ise FAO’nun iddia ettiği gibi 10 milyon yerine 20 milyon ton civarında olduğuna da dikkat çekildi.

British Columbia Üniversitesi araştırmasına göre, dünya üzerindeki 3 milyarı aşkın insanın en önemli protein kaynaklarının başında balık geliyor.

Araştırmaya yönelik konuşan Dünya Doğayı Koruma Örgütü (WWF) yöneticilerinden John Tanzer, illegal veya sınırsız balık avlanmasının önüne geçilmemesi halinde okyanus ve denizlerdeki balık miktarının azalmaya devam edeceği uyarısında bulundu. Avlanan balık miktarının, sulardaki türlerin kendisini yenilemeye fırsat verilmediğinin işareti olduğunu söyleyen Tanzer, bunun için daha kontrollü ve sürdürülebilir avlanmanın önemli olduğunu vurguladı.