Balkanlardaki mülteci akışı ‘AKP-AB anlaşmasına’ rağmen devam ediyor

Kış şartlarına rağmen Balkan ülkeleri üzerinden mülteci göçünün devam ettiği ve on binlerce kişinin yollarda olduğu bildiriliyor.

Kış şartlarına rağmen Balkan ülkeleri üzerinden mülteci göçünün devam ettiği ve on binlerce kişinin yollarda olduğu bildiriliyor. Türkiye ve Ürdün’ün ‘mültecileri ülkede tutma’ vaadiyle Avrupa ülkeleriyle yaptıkları anlaşmanın da uygulanmadığı anlaşılıyor.

Macaristan’ın Ekim ayında sınırlarını tel örgülerle kapatması ardından mülteciler Slovenya üzerinden Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerine doğru yol almaya çalışıyor.

Slovenya İçişleri Bakan Yardımcısı Bostjan Sefic, sadece Pazartesi günü 4 bin 200 mültecinin ülkeye giriş yaptığını, bu sayının Noel Bayramı’nda ise 11 bine yakın olduğunu söyledi. Dün öğlen saatlerinde ise 2 bin mültecinin geçişinin tespit edildiğini kaydeden Sefic, mültecilerin Slovenya’ya transit geçiş için girdiklerini belirtti.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki kirli mülteci pazarlığına ve kış şartlarına rağmen mülteci sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. Macaristan’ın sınırlarını tel örgülerle kapattığı Ekim ayı ortasından bu yana 372 bin mültecinin Balkanlar üzerinden Batı Avrupa’ya geçtiği bildiriliyor.

Mülteciler Slovenya üzerinden Avusturya’ya, oradan da Almanya ve diğer Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerine geçmeyi hedefliyor. Almanya’ya giriş yapan mültecilerin sayısı 1 milyonu bulurken, önemli bir kısmının İsveç ve İngilter ile diğer ülkelere geçtiği de biliniyor.